Inbördeskrig nära i Mexiko

90 procent av alla vapen i Mexiko kommer från USA.


MEXIKO. En skottlossning vid en gränsstad lämnar fem knarklangare döda och sju poliser skadade. En polischef och hans livvakter blev nedsjutna utanför sitt hus i en annan stad vid den mexikanska gränsen. Detta var tisdagens skörd i det mexikanska knarkkriget. Plus att vanliga mexikaner under samma dag stängde av fyra broar från USA in till deras städer. De vill ha bort armén och backer alltså i princip drogkartellerna.

I åtanke kan man ha att den här dagen inte skilde sig från måndagen eller tisdagen. Eller någon annan dag under de senaste fem åren. Flera experter har nu börjat likna det dagliga dödandet vid ett inbördeskrig.

– Självklart är det ett inbördeskrig, men detta perspektiv tangerar bara våldet. Det är också medborgerlig konflikt, eftersom ett ökande antal människor ser på lagen och de demokratiska rättigheterna som något som kan brytas, säger Larry Birns, vd för Washingtonbaserade tankesmedjan Hemispheric affairs.

USA underbygger våldet

Peter Hakim, vd för ett politiskt center, och Robert Pastor, sakkunnig i latinamerikanska säkerhetsfrågor, menar att USA underblåser våldet i Mexiko. Först och främst på grund av att drogmarknaden finns där. Men även genom att de flesta vapnen som knarkgängen har kommer från just USA. Det finns nämligen minst 6 600 vapenbutiker inom max tio mils avstånd från den mexikanska gränsen.

– Droggängen är bättre utrustade än armén, säger Hakim enligt CNN.

Tryck på pilarna ovan för fler bilder.

En mexikansk reporter försöker jobba mitt i skottelden

Mexikaner protesterar mot armén

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

1 timme sedan
Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.