Överlevare pekar ut honom som Ivan the Terrible, en av Nazitysklands mest beryktade fångvaktare.
1 av 3
Överlevare pekar ut honom som Ivan the Terrible, en av Nazitysklands mest beryktade fångvaktare. - Foto: Alik Keplicz/AP/SCANPIX
91-åringen stred först för Sovjet men bytte sida när han tillfångatogs.
2 av 3
91-åringen stred först för Sovjet men bytte sida när han tillfångatogs. - Foto: Department of Justice/AP/SCANPIX
John Demjanjuk, 91, döms för 28 000 mord.
3 av 3
John Demjanjuk, 91, döms för 28 000 mord. - Foto: Sebastian Widmann/AP/SCANPIX

"Ivan the Terrible" döms för 28 000 mord

John Demjanjuk, 91, deltog i massmordet på judar i Polen. Det har en domstol i München slagit fast.    


John Demjanjuk dömdes under torsdagen för medhjälp till mord på 27 900 judar under Andra världskriget. 91-åringen dömdes till fem års fängelse.

Den Ukraina-födde John Demjanjuk satt orörlig i sin rullstol när domen lästes upp.

– Rätten ser det som bevisat att John Demjanjuk under andra världskriget var en del av den nazistiska maktapparaten. Den anklagade deltog villigt i massmord på judar, fastslog domaren Ralph Alt i sin dom på torsdagen.

Ivan the Terrible

John Demjanjuk stred för för Röda stjärnan fram till att han tillfångatogs. Han bytte sida och blev fångvaktareSobibor i östra Polen.

Av flera överlevare har Demjanjuk pekats ut som en av Nazitysklands mest hänsynslösa fångvaktare, och han kallades Ivan the Terrible.

– Under den tiden anlände fler än 50 tåg med judar från Holland. Den äldste var född 1848, den yngsta var bara dagar gammal, sa domare Alt.

Reseförbud

Demjanjuk nekade till anklagelserna under rättegången och menade att han tillhörde krigsfångar som utbildades till fångvakter för tjänstgöring i förintelselägren.

Trots domen släpps 91-åringen senare under dagen med hänsyn till hans ålder. Enligt BBC beläggs han dock med reseförbud.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!