Farligt att flyga visar forskning

Risken för blodproppar fyrdubblas på flyget.


Det är som bekant farligare att köra bil än att flyga. Flygplanshaverier är lyckligtvis väldigt ovanliga. Däremot ökar flygning risken för olika sorters krämpor, skriver tidskriften Lancet.

Ett vanligt fenomen på långflygningar är att passagerare får blodproppar som lossnar och börjar röra sig uppåt i kroppen. Enligt forskningsöversikten ökar risken för att drabbas av blodproppar med upp till fyra gånger ombord på flygplan. Mest utsatta är passagerare som flyger i mer än åtta timmar och inte har plats vid gången.

För att minska riskerna är det viktigt att dricka mycket, undvika kaffe och alkohol samt röra mycket på benen, skriver forskarna i Lancet.

Smittorisken är också stor ombord på flygplan. När många människor vistas på en begränsad yta under lång tid ökar risken för att smittas av till exempel influensa, mässling, tuberkulos och svår akut respiratorisk sjukdom, sars.

Om långflygningarna bidrar till en snabbare smittspridning är oklart, men det finns tecken på att så kan vara fallet. Efter terrorattentaten den 11 september 2001 minskade antalet flygresor kraftigt i USA. Det året fördröjdes kulmen på den amerikanska influensasäsongen med 13 dagar, enligt forskningsöversikten i Lancet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!