1 av 2
- Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix
2 av 2
- Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix

Snart kan du surfa utomlands - utan att ruineras

Sänk priserna för mobilsurf, det säger ett nytt förslag från EU-kommissionen. – Jättebra, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på mobiloperatören 3.


Många européer har fått erfara en hutlöst dyr mobilräkning sedan de använt internet i mobilen när de varit utomlands. Det är ett problem EU-kommissionen vill råda bukt på. Kommissionen föreslår ett tak för roamingavgifter som ska halvera priset per nedladdad megabyte redan år 2012, skriver Financial Times.

– Bra för konsumenterna, bra för svenska operatörer och bra för Sverige. Det som inte är bra är att de inte pressade ner priserna mer. Det är fortfarande för dyrt att använda data i mobilen utomlands, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på mobiloperatören 3, till Nyheter24.

Enligt förslaget ska priset per megabyte sänkas från dagens 18,20 kronor till 8,20 kronor nästa år och sedermera till 4,60 kronor år 2014.
Operatörer i Frankrike, Tyskland och Spanien har varit strängt emot förslaget medan operatörer i mindre länder har varit positiva. Anledningen är att de större operatörerna bestämmer grossistpriserna per nedladdad megabyte inom branschen och sätter således höga priser.

– Om vi kontaktar Spanien och vill ha ett roamingavtal så är det de som dikterar villkoren eftersom de är det stora destinationslandet. Väldigt många fler svenskar åker till spanien än spanjorer åker till Sverige, säger Erik Hörnfeldt, och fortsätter.

– Det blir take it or leave it för oss. Alternativet är att våra 3-kunder inte kan använda mobilen i Spanien och det är ingen bra lösning det heller, då tvingas vi ta ut de här priserna.

Svenska telefonoperatörer framstår ofta som bovar när deras kunder drabbas av höga räkningar, men i själva verket blir de mindre operatörerna offer för en icke fungerande marknad. Att titta på teve i mobilen ett par timmar om dagen i en hel månad går på några hundralappar i Sverige. Reser man till Spanien kan en timme på Youtube kosta uppemot 10 000 kronor.
En skillnad som kan minska om förslaget går igenom.

– Jag tror att det går igenom. Den vanliga kunden vill kunna använda sina grejer på samma sätt som de är vana vid hemifrån, säger Erik Hörnfeldt.

/
EU
/
/
/
/
/
SMS
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.