1 av 2
- Foto: Gurinder Osan/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Scanpix/Ap

Nu ses homosexualitet som en sjukdom i Indien

Ghulam Nabi Azad, Indiens hälsominister, anser att homosexualitet är en sjukdom och att den sprider sig snabbt i landet. – Väldigt förvånande, säger RFSU.


Begreppet HBT

Hbt betyder homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Transpersoner är ett samlingsbegrepp för bland annat transsexuella (som vill eller har bytt kön), transvestiter (som inte vill byta kön) och andra som överskrider normerna för hur man får uttrycka sitt kön.

RFSU arbetar med ett flertal hbt-organisationer i bland annat Indien som en del i ett större internationellt engagemang kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Indien legaliserade sex mellan lika-könade 2009, dessförinnan var homosexualitet belagt med hårda fängelsestraff.
Men dagens acceptans av homosexuella i Indien kritiserades nyligen av hälsominister Ghulam Nabi Azad under ett HIV/Aids-möte i New Delhi.

– Det är en sjukdom som sprider sig snabbt i landet. Gaysex, som förekommit mer i den utvecklade världen, har nu tyvärr kommit till vårt land och det finns ett betydande antal sådana människor i Indien, sade Ghulam Nabi Azad, enligt BBC.

Hälsoministerns kommentarer möttes snabbt av stor kritik av hbt-organisationer världen över. Jonas Tillberg är handläggare på RFSU och arbetar bland annat med hbt-organisationer i Indien.

- Flera av våra samarbetspartners har reagerat mycket starkt på uttalandet. Om det stämmer att han sagt detta så är det väldigt förvånande. Homosexuella i Indien har lidit mycket av okunnighet och fördomar och den här typen av uttalanden förvärrar den stigmatisering som homosexualitet fortfarande innebär i Indien, säger Jonas Tillberg till Nyheter24.

Attitydsundersökningar visar att Indiers syn på homosexualitet ligger långt efter flera västerländska länders moderniserade och accepterande syn.

– I Sverige tycker idag den överväldigande majoriteten att samhället ska acceptera homosexualitet, i Indien är den siffran bara tio procent, säger Jonas Tillberg.

Eftersom Indien anslutit sig till World Health Organizations(WHO) klassificering av sjukdomar ICD 10 - där är det framgår väldigt tydligt att homosexualitet inte är en sjukdom – tycker Tillberg att det känns märkligt att det kunnat undgå en hälsominister.

Efter omvärldens kritik har Ghulam Nabi Azad hävdat att han blivit felciterad.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

1 timme sedan
Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.