Bankrånarna Frank Lee Morris, Clarence- och John Angelin rymde från det ökända fängelset Alcatraz i juni 1962.
1 av 10
Bankrånarna Frank Lee Morris, Clarence- och John Angelin rymde från det ökända fängelset Alcatraz i juni 1962. - Foto: AP / SCANPIX
Pascal Payet älskar att rymma med helikoptrar.
2 av 10
Pascal Payet älskar att rymma med helikoptrar. - Foto: Jacqueline Larma / AP / SCANPIX
Alcatraz var väl känt för sin rymningssäkerhet och hade hedersgäster som gangsterprinsen Al Capone.
3 av 10
Alcatraz var väl känt för sin rymningssäkerhet och hade hedersgäster som gangsterprinsen Al Capone. - Foto: AP / SCANPIX
Här attackerar fångarna Trent Archie, längst bort från kameran i orange, och Davis McLeskey, närmast kameran i orange.
4 av 10
Här attackerar fångarna Trent Archie, längst bort från kameran i orange, och Davis McLeskey, närmast kameran i orange.
De två fångarna låtsades prata i telefon i 22 minuter innan de attackerade fångväktarna.
5 av 10
De två fångarna låtsades prata i telefon i 22 minuter innan de attackerade fångväktarna.
Här övermanövreras en av fängelsevakterna av mördaren Trent Archie. Archie lyckades hålla sig på fri fot i tre dagar innan han kunde gripas. McLeskey hade inte lika mycket tur. 23-åringen greps nämligen omedelbart.
6 av 10
Här övermanövreras en av fängelsevakterna av mördaren Trent Archie. Archie lyckades hålla sig på fri fot i tre dagar innan han kunde gripas. McLeskey hade inte lika mycket tur. 23-åringen greps nämligen omedelbart.
Det här sägs vara den pistol som karvats ut ur en träkloss av den ökända "mafioson" John Dillinger vid en fängelseflykt.
7 av 10
Det här sägs vara den pistol som karvats ut ur en träkloss av den ökända "mafioson" John Dillinger vid en fängelseflykt. - Foto: Donna McWilliam / AP / SCANPIX
År 1979 filmatiserades Flykten från Alcatraz. I filmen spelar den hyllade skådespelaren Clint Eastwood Frank Lee Morris.
8 av 10
År 1979 filmatiserades Flykten från Alcatraz. I filmen spelar den hyllade skådespelaren Clint Eastwood Frank Lee Morris. - Foto: Matt Sayles / AP / SCANPIX
Här syns John Dillinger med sitt maffiagäng. Från vänster sittandes: Russel Clark, Charles Makley, Harry Pierpont, John Dilliger. Vid en rättegång från 1934.
9 av 10
Här syns John Dillinger med sitt maffiagäng. Från vänster sittandes: Russel Clark, Charles Makley, Harry Pierpont, John Dilliger. Vid en rättegång från 1934. - Foto: AP / SCANPIX
Kritikerrosade Public Enemies handlar om gangsterbossen John Dillinger. Johnny Depp spelar huvudrollen.
10 av 10
Kritikerrosade Public Enemies handlar om gangsterbossen John Dillinger. Johnny Depp spelar huvudrollen. - Foto: Matt Sayles / AP / SCANPIX

VIDEO: Här övermannas fyra vakter i brutal fängelseflykt

Nyheter24 listar även de tre bästa fängelseflykterna genom tiderna.


Svenske spionen som rymde

Stig Bergling var en del av svensk historias största spionskandaler och dömdes för grovt spioneri 1979. Han fick livstids fängelse men rymde vid en permission 1987.

Hans hustru hade ordnat tre hyrbilar. Hon tog den första samtidigt som Bergling låtsades vara joggare och sprang ut i dimman, omöjlig att upptäcka för Säpos bevakning. Paret skulle sedan mötas i Rinkeby men Säpo hade koll på den andra flyktbilen. I stället möttes de upp vid den tredje bilen, i Djursholm, och tog sig sedan via Grisslehamn med färjan över till Åland.

Bergling var på flykt utomlands, bland annat i Ryssland, innan han 1994 återvände till Sverige frivilligt på grund av hälsoskäl, sattes i fängelse igen men blev villkorligt frigiven 1997. I dag är han en fri man.

HUNTSVILLE. Den 29-årige mördaren Trent Archie och hans medbrotssling Davis McLeskey, 23 år, inväntade det perfekta ögonblicket för att inleda sin flykt från ett fängelse i Texas.

Tidigt på morgonen lyckades de övertala fängelsevakterna att få använda telefonen nära vaktkontoret. Efter 22 minuter låtsasprat kom tillfället de väntat på.

Övermannade fyra vakter

En av väktarna öppnade kontorsdörren för att titta till en annan fånge. Då gick Archie och McLeskey till attack.

Inom loppet av några minuter var de fyra vakter som befann sig på kontoret övermannade och rymmarna på väg mot friheten.

Semestern blev dessvärre inte särskilt långvarig för McLeskey som kunde gripas omedelbart. Den dömde mördaren Trent Archie klarade sig däremot lite längre. Efter tre dagar på flykt kunde även han gripas, rapporterar The Huffington Post.

Se fångarnas flykt nedan.

 

Här är de tre bästa fängelseflykterna någonsin:

 

#3. - Flykten från Alcatraz

Året var 1962 och det ökända amerikanska fängelset Alcatraz, med hedersgäster som Al Capone, betraktades som ett av landets mest rymningssäkra fängelseanstalter nationen någonsin skådat.

Flera fångar hade dött i desperata flyktförsök. Antingen skjutna till döds eller dränkta av de starka strömmar som än i dag omringar fängelset. Rymningsförsöken var därför tämligen få.

Detta skrämde dock inte bankrånaren Frank Lee Morris och hans kumpaner bröderna  Angelin som planerat sin flykt i över ett år.

Genom att tillverka en borrmaskin byggd av en dammsugarmotor lyckades de ta sig igenom fängelsecellens hårda betongvägg. De kröp ut via ventilationssystemet, varpå de tog skjuts nerför en skorsten som tog dem till stranden. Där byggdes en flotte som männen sedan ska ha använt för att ta sig in till San Francisco.

Flykten upptäcktes inte förrän dagen därpå. Fångarna hade nämligen tillverkat låtsashuvuden av tvål, människohår samt toalettpapper för att få det att se ut som att de låg och sov i sina cellsängar.

Myten säger att Morris och bröderna Angelin levde, eller kanske fortfarande lever, länge efter flykten från Alcatraz.

Man kan dock inte veta säkert om de överlevde den farliga båtturen från ön eftersom ingen tycks ha sett bankrånarna sedan dagen innan flykten.

#2. Gangstern med fejkpistol som snodde sheriffens bil

John Dillinger var 30-talets gangsterkung. Han bröt sig ut ett flertal gånger under sin brottskarriär och fick ett rykte om sig att han kunde ta sig ur vilken situation som helst.

Den mest minnesvärda rymningen ägde rum 1934 efter att han gripits för flera hänsynslösa bankrån. Dillinger placerades då i "säkert förvar", i fängelset Lake County som var känt för sin vattentäta säkerhet.

En hel armé av poliser hyrdes in för att vakta gangstern, men Dillinger vägrade låta sig stoppas.

Det finns två versioner av storyn. Den ena nämner att mafioson ska ha utformat en pistol av en tvål. Den andra säger att pistolen utformades av en träbit.

Hur som helst tog den djärva Dillinger sitt falska vapen och använde den för att tränga sig ut ur fängelset. Till råga på allt stal han även fängelsechefens splitternya bil (en Ford), och satte fart mot Illinos.

Känd för sin fräckhet och orädsla gjorde historier som denna John Dillinger till en legendar utan dess like. Ironiskt nog var det dock denna bilstöld som skulle leda till att FBI hittade honom och ett efterföljande dödsstraff.

Men det är en annan historia.

#1. Helikopterrymmaren - tredje gången gillt

När Pascal Payet dömdes till 30 års fängelse  för mord under ett transportrån, insåg fransmannen att han inte skulle klara av att sitta av sitt straff.

Han började då planera en flyktmodell som skulle komma att användas upprepade gånger. År 2001 sattes planen i verket.

En medbrottsling som kapat en helikopter plockade upp Payet på fängelsetaket och flykten blev lyckad.

Efter två år i frihet fängslades han igen. Det var emellertid inte tack vare polisens insatser som mördaren kunde gripas. Payet åkte nämligen fast för ett fritagningsförsök. På samma fängelse han rymt från två år tidigare och med samma metod som använts vid hans egna fritagning - med en helikopter.

Ytterligare sju år lades till i fransmannens straff, men det skulle inte stoppa honom. Tro det eller ej, år 2007 rymde helikoptermannen igen. Självklart även denna gång med sin favoritfarkost.

Friheten varade i några månader innan Pascal Payet greps för sista gången i september samma år. Hans straff förlängdes ytterligare och Payet sitter fängslad än i dag.

Men känner vi vår helikopterman rätt så dröjer det inte länge tills vi får läsa om nästa rymning.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.