Israelisk militär mötte Ship to Gaza-båten Dignité till havs.
Israelisk militär mötte Ship to Gaza-båten Dignité till havs. - Foto: Ariel Schalit / SCANPIX

Israelisk militär bordar Ship to Gaza

Båten Dignité har omringats och bordas nu av Israelisk militär


Den franska båten Dignité med svenska musikern och konstnären Dror Feiler ombord har enligt uppgifter från israelisk militär nyss blivit bordad.

- Vi kan bekräfta att båten har bordats och att allt gick väldigt lugnt till. Vi kan rapportera att ingen skadats, säger militären.

Enligt Ship to Gazas blogg, har israeliska fartyg, sedan imorse legat parallellt med Dignité. Nyheter24 har försökt nå Dror Feiler, men utan resultat.

Senaste kontakten med Dror var runt åttatiden imorse, svensk tid. Han rapporterade då att de närmade sig Gaza och att läget var lugnt. Sedan dess har han inte gått att nå. Nu kommer uppgifter om att israelerna bordat båten.

Här finns ett klipp som den israeliska militären har släppt där de tagit kontakt med Dignité.

Dignités ägare, det franska initiativet Un bateau pour Gaza, meddelar att kommunikationen med båten helt brutits. Ombord på båten finns minst 16 personer, varav en journalist från Al-Jazeera, som direktsänt händelseförloppet.

Israel har sedan tidigare meddelat att de kommer stoppa båten.

– Vi kommer att stoppa den, sade Israels vice utrikesminister Danny Ayalon i måndags.

– Men jag försäkrar att vi ska göra vårt bästa för att de ombordvarande ska ha det mycket bra.

Dignité har efter bordningen övertagits av kommandostyrkor och är på väg till Aschdod, meddelar Ship to Gaza-bloggen. Passagerarna kommer förhöras innan de överlämnas till israeliska immigrationsmyndigheterna. Det hela ser ut att bli en återupprepning av händelserna i maj 2010. Det har dock inte framkommit några uppgifter om att någon ska ha blivit skadad.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!