Geir Lippestad var styrelsemedlem i en av Arbeiderpartiets lokalavdelningar.
Geir Lippestad var styrelsemedlem i en av Arbeiderpartiets lokalavdelningar. - Foto: Morten Holm / Scanpix NORGE / SCANPIX /

Breiviks advokat var högt uppsatt i Arbeiderpartiet

Advokaten till den terrordådsmisstänkte Anders Behring Breivik är medlem i Arbeiderpartiet - vars ungdomsförbund attackerades på Utöya.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

Geir Lippestad försvarar Anders Behring Breivik, som misstänks ligga bakom bombningen av regeringskvarteret i Oslo samt den dödsskjutning på Utöya. På ön dog minst 85 ungdomar - alla medlemmar i Arbeiderpartiets ungdomsförbund.

Fram till i fjol satt Geir Lippestad i styrelsen för Arbeiderpartiets lokalavdelning i Nordstrand, beläget i södra Oslo - bara kilometer ifrån regeringsbyggnaden där bomben detonerades. Än i dag är han medlem i partiet.

"Jag tvivlade"

I en intervju med norska NRK förklarar han att han var tvungen att tänka noga innan han tog på sig uppdraget. NRK har också varit i kontakt med flera av hans partikamrater som reagerat på att Geir Lippestad gått med på att försvara Breivik.

– Jag tvivlade på om jag ville ta på mig det här uppdraget, säger han och fortsätter:

– Jag gör ett jobb, som advokatsamfundet vill att jag ska utföra. Så jag räknar med att de flesta i Norge förstår att någon måste göra det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!