Heinz-Christian Strache vill att Köningshofer lämnar parlamentet.
Heinz-Christian Strache vill att Köningshofer lämnar parlamentet. - Foto: Ronald Zak/AP/Scanpix

Högerradikala FPÖ utesluter medlem efter Norgeuttalande

Främlingsfientliga partiet i Österrike inte lika förlåtande som Sverigedemokraterna.


Det österrikiska frihetspartiet FPÖ, känt som högerradikalt och främlingsfientligt, har uteslutit en av sina parlamentariker ur partiet.

Werner Köningshofer reagerade på terrordåden i Norge med att först på facebook skriva "Islamisthotet i Europa har slagit till tusen gånger oftare" och sedan följa upp uttalandet med att på sin hemsida uppmana folk att tänka på aborter med orden "miljontals ofödda barn mördas i mammornas livmoder i Europa varje år".

Uttalanden blev för mycket och FPÖ-toppen Heinz-Christian Strache meddelade att Köningshofer utesluts ur partiet. Strache uppmanade också Köningshofer att lämna sin plats i parlamentet, uppger MenaFN.

FPÖ, som fick 17,5 procent av rösterna i det senaste valet, var hårt kritiserade förra året då de jämförde turkisk invandring till Österrike med den ottomanska belägringen av Wien, en jämförelse som norske terrormördaren Anders Behring Breivik också återkommer till i sitt manifest.

I Sverige har bland annat sverigedemokraternas Richard Jomshof och Erik Hellsborn skyllt terrordåden på förekomsten av mångkultur utan att partiet för den sakens skull uteslutit någon av dem.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!