- Foto: Fernando Vergara / SCANPIX

Mankini, Chillax och retweet - nya ord i brittiska ordboken

En hater iklädd LBD som jobbar som coolhunter och ständigt retweetar. Oxford English Dictionarys nya ord är starkt influerade av mode och teknik.


NYA ORD

Chill pill - piller för den som behöver lugna ner sig
Vuvuzela - blåshorn som blev populärt under fotbolls-VM 2010
Social Media - webbsidor och applikationer för sociala nätverk
Microblogging - korta blogginlägg (Twitter)
Overthink - tänka på något för mycket och för länge
Matchy-matchy - överdrivet färgkordinerad
Chillax - lugna ner sig och koppla av
LBD - Little Black Dress (den lilla svarta)
Frenemy - att vara vänner trots fundamental rivalitet
Cool hunter - person vars jobb är att förutspå trender
Hater - negativ person

– Allt börjar med att man talar ordet och sedan fastnar det i skriften. Det är först då det är aktuellt för ordet att hamna i ordlistorna, säger Eva Aniansson, spårkhandläggare på Svenska Akademien, till Nyheter24.

Det är ungefär det enda Nyheter24 lyckas få fram efter flera timmars rundringning mellan Språkrådet och Akademien. Alla jobbar med svenska ord, men ingen har kunnat kommentera vilka nya som är på väg in i svenska listan.

Däremot kan det fastslås att Storbritannien ligger ett år efter när det gäller vissa ord. Språkrådet hade redan förra året med vuvuzela - blåshornet som blev fotbollfansens våta dröm under VM 2010.

Borat går i täten

Oxford English Dictionary ligger steget före Sverige med att införa mankini i ordlistan. Tack vare Sasha Baron Cohens alter ego Borat är badplagget nu allmänt vedertaget.

Twitters genomslagskraft visar sig inte bara på nätet: Retweet är nu ett fullt accepterat ord. Sexting (skicka sexmeddelanden) och cyberbullying (att mobba någon på nätet) är två andra ord som listan presenterar.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

1 timme sedan
Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.