Klädeskedjan Zara är väl etablerat i Sverige. Nu anklagas ägarnas klädesleverantörer för slaveri.
1 av 2
Klädeskedjan Zara är väl etablerat i Sverige. Nu anklagas ägarnas klädesleverantörer för slaveri. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Joel Lindefors är hållbarhetskommunikatör på Furrera. Enligt honom måste modeföretagen anstränga sig hårdare om en förändring ska ske.
2 av 2
Joel Lindefors är hållbarhetskommunikatör på Furrera. Enligt honom måste modeföretagen anstränga sig hårdare om en förändring ska ske.

Klädeskedjan Zara i blåsväder: leverantörer anklagas för slaveri

Illegala invandrare tvingades arbeta efter att klädesleverantörerna satte dem i skuld.


Konsumenternas ansvarstagande

Nyheter24 pratar med hållbarhetskommunikatören Joel Lindefors, vid Futerra, om allmänhetens roll och ansvarstagande i klädkonsumtionen.

Bryr sig folk om att deras kläder framställts under "slaviska villkor"?

- Folk bryr sig i allra högsta grad. De stormar av kritik som företag som Nike och H&M har utsatts för genom åren är ett tydligt tecken. Och det har i sin tur fått klädindustrin att ta tag i dessa frågor. Det är givetvis bra, men arbetet går alldeles för långsamt. 

Vad kan allmänheten och modeföretagen göra för att förbättra arbetsvillkoren runt om i världen?

- Den vanliga människan måste göra klart för klädföretagen att de inte accepterar detta. Klädföretagen måste kräva av sina leverantörer att de betalar en lön som går att leva på till sina anställda. På sikt måste vi betala mer för våra kläder. Om en t-shirt kostar 50 kronor så kan man med en lätt överslagsräkning inse att alla inte har fått sin del av kakan, eller kanske någon kaka alls.

BRASILIEN. Ägarna till svensketablerade Zara har hamnat i ordentligt blåsväder efter att anklagelser om slaveri nått myndigherna.

Moderföretaget, spanska Inditex, har nämligen använt sig av en klädleverantör i Brasilien som anställt illegala invandrare för att minska på kostnaderna.

De anställda har bland annat fått utstå omänskliga arbetstimmar,  en bristande hygien på arbetsplatsen och en förskräcklig lön.

- Detta är mycket vanligt. I princip alla klädföretag som tillverkar i låglöneländer dras med problem såsom extrema arbetstider och olagligt låga lönenivåer. Däremot arbetar seriösa klädföretag med att försöka komma åt problemen. Men i mina ögon försöker de inte tillräckligt hårt, säger hållbarhetskommunikatören, Joel Lindefors, till Nyheter24.

Satte arbetarna i skuld 

De inhyrda invandrarna kommer från näraliggande länder till Brasilien, och transporten till Brasilien betalades strategiskt av klädleverantören.

Väl på plats i fabriken gjorde nämligen arbetsgivaren klart för arbetarna att resekostnaderna var en skuld de var tvingade att betala tillbaka.

Vilket ansvar har egentligen företagen som beställer kläderna?

- Juridiskt sett så har de inget ansvar alls. Men moraliskt har de ett mycket tydligt ansvar, säger Lindefors och fortsätter:

- Därför har klädföretagen ett ansvar att säkerställa att deras leverantörer efterlever lagar och regler och att arbetarna har en dräglig arbetsmiljö, men väldigt ofta brister man i detta.

”Inte hållbart för någon”

Spanska Inditex har ungefär 50 olika leverantörer i Brasilien och cirka 7 000 anställda.

Modeimperiet har uppgett att de ska göra sitt bästa för att förbättra arbetsvillkoren i landet, men tänker inte stå för skadeståndskostnaderna som ska betalas till arbetarna. Det får leverantören stå för.

Hur hållbart är egentligen detta?

- Det är givetvis inte hållbart för någon. Inte för klädföretagen som drabbas av negativ uppmärksamhet och avbrott i produktionen. Inte för ekonomin i stort eftersom man bryter mot lagen och marknadens spelregler.

- Men framförallt är det givetvis inte hållbart för människorna som utsätts för det här, tillägger Lindefors.

De drabbade arbetarna kommer att kompenseras med 65 000 euro, skriver El Pais.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!