Under torsdagen lovordades Steve Jobs, längst till vänster, av sin medgrundare Steve Wozniak, längst till höger. 
- Han är den mest viktiga ledaren inom teknik någonsin, sa Wozniak.
De båda grundade nämligen Apple år 1976.
1 av 3
Under torsdagen lovordades Steve Jobs, längst till vänster, av sin medgrundare Steve Wozniak, längst till höger. - Han är den mest viktiga ledaren inom teknik någonsin, sa Wozniak. De båda grundade nämligen Apple år 1976. - Foto: SAL VEDER / AP / SCANPIX
Den nya vd:n för Apple blir 50-årige Tm Cook.
2 av 3
Den nya vd:n för Apple blir 50-årige Tm Cook. - Foto: Paul Sakuma / AP / SCANPIX
Dock inte helt - datalegenden kommer nämligen att sitta kvar i företaget som styrelseordförande.
3 av 3
Dock inte helt - datalegenden kommer nämligen att sitta kvar i företaget som styrelseordförande. - Foto: PAUL SAKUMA / AP / SCANPIX

"Jobs - viktigaste byggstenen i Apples berättelse"

År 1976 startades teknikjätten Apple av Steve Jobs och Steve Wozniak. Nu lämnar legendaren över fanan till nästa vd, Tim Cook.


Det här är den nya vd:n

Tim Cook är mannen som kommer att efterträda legendaren Steve Jobs som vd för teknikgiganten Apple.

Cook är 50 år gammal, son till en pensionerad skeppreparatör, har haft ett värde på 136 miljoner dollar i Apple-aktier och är öppet homosexuell.

Han ligger bland annat bakom Apples butikskedjor världen över och har länge varit den naturliga efterträdaren till Jobs.

Cook började på företaget år 1998 och var innan dess anställd som chef för inventarier och materialköp på datorföretaget Compaq.

De flesta analytiker känner ingen oro över den nya Apple-chefen.

Nyheter24 har pratat med varumärkesstrategen Bengt Håkansson. Han menar att det är viktigt att den nye vd:n fyller ut luckan som Jobs lämnat bakom sig.

- Nye CEO:n Tim Cook kan mycket väl vara en sådan person, dock förefaller det uppenbart att han både personlighets- och yrkesmässigt är en helt annan karaktär än Jobs med sitt fokus på produktion, logistik, juridik mm, säger Håkansson.

Källa: Wikipedia och Gawker

USA. Efter lång kamp mot sin bukspottskörtelcancer meddelar nu legendaren Steve Jobs att han kommer att sluta som vd på teknikföretaget Apple.

Beskedet har chockat många i USA och Jobs beskrevs under torsdagen som den "viktigaste ledaren inom teknik någonsin", av medgrundaren, Steve Wozniak.

– Jobs avgång kommer självklart att påverka varumärket eftersom han är så starkt förknippad med det, även för en större publik, säger varumärkesstrategen Bengt Håkansson till Nyheter24 och fortsätter:

– Han är den kanske viktigaste byggstenen i Apples berättelse.

Måste fylla luckan

Håkansson berättar att det är ytterst få företag som på det viset är förknippade med en slags huvudperson.

Av den anledningen måste Apple fylla luckan som Jobs har efterlämnat.

– Men det vore ett misstag att försöka få fram en klon på Jobs.

– Det måste vara någon eller några som kan bära och representera varumärket lika väl, men utifrån sina egna premisser. I annat fall blir det inte trovärdigt, förklarar Håkansson.

"Hänger på succéprodukterna"

Steve Jobs kommer i fortsättningen att fungera som styrelseordförande i Apple-koncernen och hans gamla jobb tilldelas nu 50-årige Tim Cook.

Cook har arbetat på Apple sedan 1998 men det är ändå för tidigt att sia om hur väl den nye chefen kommer att axla föregångarens roll som vd.

Enligt varumärkesstrategen Bengt Håkansson, är det viktigaste att Apple får ut lite fler succéprodukter om de vill hålla kvar sin nuvarande position.

- Det långsiktiga svaret på vilken skada varumärket drabbas av hänger alltså helt på om Apple även fortsättningsvis kan skapa succéprodukter.

- Eventuella misslyckanden kommer med största sannolikhet att hänföras till saknaden av Jobs, oavsett om det verkligen är så eller ej, avslutar Håkansson för Nyheter24.

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.