Den spanska spädbarnshärvan har bara blivit mer och mer omfattande sedan den avslöjades förra året.
1 av 2
Den spanska spädbarnshärvan har bara blivit mer och mer omfattande sedan den avslöjades förra året. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Trots härvans enorma storlek har ingen rättvisa ännu skipats. 
- Läkarna är fortfarande verksamma, säger advokaten Enrique Vila.
2 av 2
Trots härvans enorma storlek har ingen rättvisa ännu skipats. - Läkarna är fortfarande verksamma, säger advokaten Enrique Vila. - Foto: Ulf Berglund/SCANPIX SWEDEN

10 000 spädbarn stulna: "Läkarna är fortfarande verksamma"

Hittills har ingen dömts för den omfattande spädbarnshärvan som uppdagades förra året i Spanien.


Spädbarnshärvan

Det var under det spanska inbördeskriget på 1930-talet som regimtrogna styrkor, i maskopi med läkare och präster, rövade bort tusentals spädbarn från republikanska aktivister i Spanien.

Barnastölden fortsatte även efter kriget och användes dels som ett socialt experiment - dels som ett terrormedel avsedd för dem som svikit Francoregimen.

Snart utvecklades dock experimentet till en lönsam affärsidé och uppemot 300 000 olagliga adoptioner beräknas ha ägt rum mellan åren 1950 till 1980.

Sedan spädbarnshärvan avslöjades förra året har omfattningen av skandalen bara växt.

Åtal har väckts men ingen har hittills dömts för stölderna, rapporterar El Pais.

SPANIEN. Tiotusentals spädbarn tros ha rövats bort från sina föräldrar och sedan sålts till andra familjer av läkare och sjuksköterskor i Spanien.

Verksamheten, från början ett socialt experiment designat för att omplacera barn till politiska motståndare, har funnits ända sedan det spanska inbördeskriget på 1930-talet.

Det dröjde dock inte länge innan experimentet kom att utvecklas till en framgångsrik affärsidé.

– Några av läkarna är fortfarande verksamma och det finns utan att tveka tillräckliga bevis för att döma dem, säger advokaten Enrique Vila, vars egna adoption varit olaglig, enligt Svt Rapport.

Uppemot 300 000 adoptioner

Siffran på olagliga adoptioner kan uppgå till omkring 300 000 i Spanien - och det är bara under perioden år 1950 till 1980, rapporterar El Pais.

Barnatjuvarna kunde komma undan med brottet under så pass lång tid eftersom föräldrarna lurades att tro att deras barn dött under förlossningen.

När barnen egentligen hade sålts vidare.

– Hon var inte dödfödd, hon levde. De vägde henne, tvättade henne och klippte av navelsträngen. Det har jag fått bekräftat. Dessutom är det inte min fars namnteckning på dödsattesten, säger systern till en av barnen som tros ha sålts illegalt:

– Det var vad mina föräldrar sa och det tror jag också, enligt Svt Rapport.

Hittills ingen rättvisa

Trots att det har väckts åtal har ingen ännu hållits ansvarig för spädbarnsstölderna.

Att flera av de aktuella klinikerna i dag har bommat igen eller gått i konkurs, gör inte ärendet enklare att utreda.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!