- Foto: Christine Nesbitt / SCANPIX

Barbarisk häxjakt i Ghana

I Ghana pågår en vild häxjakt. Kvinnor drivs på flykt från sina byar och tvingas leva på renad mark för att bli fria från sina häxkrafter. Många har blivit utsatta för brutal tortyr. 900 "häxor" lever nu i läger för att klara sig undan våldet.


Häxläger

Många av de omkring 900 anklagade häxorna i Ghana flyr till ett häxläger. Hit kommer också vissa av "häxornas" familjemedlemmar. De allra flesta är kvinnor. Många har gått flera mil till fots med sina ägodelar på huvudet. De flesta har blivit utsatta för extrema våldshandlingar, blivit stenade och misshandlade med machetes. En kommer med brutna armar och ben. Vissa har fått ögonen punkterade.

Lägret ligger på renad mark, där inga häxkrafter kan verka. Det är ingen självstyrd plats. En spåman driver lägret och bestämmer över kvinnorna från ett altare. En nyanländ måste betala omkring 300 kronor och sen gå igenom en ny ritual för att se om hon är skyldig till anklagelserna. Till sist måste hon dricka en hemlig blandning bestående av hönsblod. En del kvinnor väljer att "erkänna" medan vissa fortsätter att neka till anklagelserna.

GHANA. Pakpema Bleg blev anklagad för häxkrafter av sin egen familj.

Av en olyckshändelse fick hennes brorson en nål i fingret. Det blev inflammerat och uppsvullet. Allt var Pakpemas fel - trots att hon inte ens var där.

Dagen efter började brorsonen började skrika "häxa" åt henne, och snart fick han med sig hela byn. En spåman blev tillkallad för att avgöra om hon var skyldig eller inte. Ritualen går till som så, att spåmannen skär av halsen på en höna över ett altare, sen kastar han upp hönan i luften. Hamnar den på rygg är kvinnan oskyldig, hamnar den på mage är hon skyldig. I Pakpemas fall hamnade den på magen.

- Jag sprang därifrån, annars skulle de ha dödat mig, berättar hon för Newsweek Magazine.

Svart magi

I vissa delar av Afrika förekommer fortfarande tron på häxkraft. Krämpor, galenskap, olycka eller död skylls på den svarta magin. Man tror att häxor utövar sina mörka krafter om natten. Ibland tar de formen av djur och tar över själar, placerar sjukdom i människor eller förbannar små barn. Lokalinvånarna tror att häxor kan glöda som eldflugor och gå upp och ner.

Barbarisk häxjakt

På vissa platser är häxjakten både vild och våldsam. Ibland slår byinvånarna nästan sönder den anklagade personen. De anklagade vågar inte riskera att stanna i sina hem.Vad som helst kan starta misstankar om häxkrafter, ibland kan det räcka med en konstig blick. Varje vecka är det någon ny som tvingas fly.

Pakpema Bleg flydde till ett häxläger, som många av Ghanas andra 900 anklagade häxor. De kan aldrig någonsin återvända hem igen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!