Läkarna Zahra Al Sammak och Ghassan Dhaif - två av 20 läkare som dömts till fängelse i Bahrain. Nu vittnar Dhaif om tortyren under det halvår han satt fängslad - innan rättegången.
1 av 2
Läkarna Zahra Al Sammak och Ghassan Dhaif - två av 20 läkare som dömts till fängelse i Bahrain. Nu vittnar Dhaif om tortyren under det halvår han satt fängslad - innan rättegången. - Foto: Privat
Protesterna i Bahrain har ökat igen den senaste tiden efter att tonåringar dödats i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor.
2 av 2
Protesterna i Bahrain har ökat igen den senaste tiden efter att tonåringar dödats i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor. - Foto: Hasan Jamali / AP

Exklusivt: Läkaren vittnar om tortyr i Bahrain

Ghassan Dhaif har dömts till 15 års fängelse för att ha vårdat skadade demonstranter. I en exklusiv intervju berättar han för Nyheter24 om hur han torterats.


Detta har hänt i Bahrain

Stora religiösa motsättningar råder i önationen där en minoritet sunnimuslimer styr och där protester från oppositionella shiamuslimer (såsom svenske medborgaren Sheikh Mohammed Habib Al-Muqdad) slås ned hårt. Men människor från alla läger demonstrerar för mänskliga rättigheter i landet.

Bahrain styrs av kung Hamad bin Isa al-Khalifah vars släkt har styrt landet sedan 1700-talet.

Under året har både nationella och internationella människorättsorganisationer rapporterat om flera fall av tortyr och andra övergrepp.

Vid flera tillfällen den senaste tiden har unga män dött i demonstrationer och fått fler och fler människor att återigen protestera på gatorna i landet. Det har dock ännu inte nått upp till det antal människor som var ute och protesterade i februari och mars.

Straffen mot läkarna i Bahrain har blivit en världsnyhet. Både den amerikanska regeringen och EU har uttryckt stark oro över straffen och uppmanat Bahrain till rättvisa och transparenta rättegångar.

Nyheter24 har flera gånger tidigare rapporterat om svenske medborgaren Sheikh Mohammed Habib Al-Muqdad som också överklagat sin dom och som vittnat om tortyr.

MANAMA. Allt började den 19 mars i år. När läkaren Ghassan Dhaif skulle åka till Storbritannien med sin familj greps han av en grupp maskerade män på flygplatsen i sitt hemland Bahrain.

Han fördes med ögonbindel och händerna fastlåsta bakom ryggen i en bil till polisstationen.

– Direkt när jag kom till stationen blev jag attackerad och torterad. Till slut blev jag medvetslös och när jag vaknade upp igen blödde det från både näsan och munnen. Nyligen träffade jag en annan läkare som varit där då som sa att de attackerade mig som hyenor, berättar Ghassan Dhaif för Nyheter24.

"Jag kunde höra hur min bror skrek av smärta"

Det här är början på en berättelse om en dryg månads tortyr på olika bahrainska institutioner. Dhaif hade inte tillåtelse att varken sova eller sitta ned utan tvingades stå upp.

Enligt honom ska även påkar, elektricitet och olika former av psykisk tortyr, bland annat riktat mot hans familj och religion, ha förekommit.

Han berättar om ett av de värsta ögonblicken - när han insåg att hans bror torterades i rummet bredvid.

– Jag kunde höra hur min bror skrek av smärta, hur han till slut sa "jag ska erkänna vad ni vill", säger Dr. Dhaif.

Till slut gick det så långt att den bakbundne Ghassan Dhaif försökte ta sitt liv genom att slå huvudet mot väggen, dock utan att lyckas.

15 års fängelse för tolv åtalspunkter

Den 1 juni fick han för första gången träffa sin advokat, som familjen anlitat. Detta skedde dock bara i fem minuter och föranledde de rättegångsförhandlingar där åtalen mot Dhaif presenterades.

Han anklagades på tolv punkter, bland annat för att ha ockuperat sjukhuset han jobbar i, spridit falska rykten om skadade, förespråkat sekteristiskt hat och för att ha försökt störta regimen med olagliga medel.

Den 29 september kom domen - 15 års fängelse. Ghassan Dhaif nekade under tiden före rättegången till alla anklagelser och den påstådda kopplingen till oppositionella partier.

– Jag är läkare, mitt jobb är att hjälpa människor, att behandla dem. Jag var inte involverad i några marscher. Det enda jag deltog i var läkarnas marsch mot att hälsoministern vägrat skicka ambulanser till Pearl Roundabout (rondellen i Manama där protesterna under våren hölls, reds.anm), säger Dhaif.

Totalt dömdes 20 läkare till fängelse. En av dem var Ghassan Dhaifs fru Zahra Al Sammak, som dömdes till ett femårigt straff.

Har självmordstankar trots två typer av antidepressiva

För en knappt månad sedan släpptes Ghassan Dhaif fri i väntan på rättegången. Det var första gången han fick träffa sin familj sedan den där dagen då han fördes bort från flygplatsen.

Tortyren var som värst i våras, men skadorna finns ändå kvar. Han berättar hur de falnat med tiden men att han fortfarande har märken på rygg, armar och fötter samt att han utvecklat skador på sina öron på grund av slag mot sidan av huvudet. De värsta menen är dock psykiska.

– Jag är en glad kille egentligen men har drabbats av depression. Trots att jag äter två typer av antidepressiva mediciner har jag ändå självmordstankar, säger Dhaif.

"Jag vill bara göra mitt jobb"

Domen har överklagats och ärendet ska tas upp igen den 23 oktober. Men det ser mörkt ut för Ghassan Dhaif och hans fru.

– Överklagan kommer inte att förändra något. De här åtalen är löjliga. Hela läkarkåren har fördömt dem. De är politiskt motiverade, säger Dhaif och fortsätter:

– Om de här straffen fastställs måste det internationella samfundet sätta mer press på de bahrainska domstolarna. Vi är läkare, inte politiker. Jag vill bara göra mitt jobb.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna efter skottlossning

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

2 timmar sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.