Räddningsarbetet har hittills mestadels skötts av lokalbefolkningen själva med hjälp av de knappa resurser som lokala myndigheter har tillgång till.
1 av 3
Räddningsarbetet har hittills mestadels skötts av lokalbefolkningen själva med hjälp av de knappa resurser som lokala myndigheter har tillgång till. - Foto: Abdurrahman Antakyali / SCANPIX
Många blir utan tak över huvudet när de nattern faller över staden. Röda halvmånens uppsatta tält räcker inte till.
2 av 3
Många blir utan tak över huvudet när de nattern faller över staden. Röda halvmånens uppsatta tält räcker inte till. - Foto: Selcan Hacaoglu / SCANPIX
Erdogan uppmanade på måndagen turkisk media att inte rapportera om klagomålen på utebliven hjälpinsats.
3 av 3
Erdogan uppmanade på måndagen turkisk media att inte rapportera om klagomålen på utebliven hjälpinsats. - Foto: AP / SCANPIX

Turkiet vägrar ta emot hjälp

Turkiets hälsominister hävdar att någon hjälp inte behöver skickas till de jordbävningsdrabbade områdena. Samtidigt begär läkare på plats i de jordbävningsdrabbade områdena hjälp för att kunna hjälpa de drabbade.


Dödssiffran till följd av gårdagens jordbävning i de kurdiska städerna Wan och Ercis, sydöstra Turkiet har stigit till 239. Samtidigt rapporteras över 1300 människor vara svårt skadade. Ännu pågår räddningsarbetet av lokalbefolkningen med hjälp av lokala myndigheter med begränsade resurser.

Chocken har ännu inte avtagit, många letar fortfarande efter anhöriga i ruinerna av sina hem. Behovet av hjälp är kritiskt i detta skede, då det fortfarande finns möjligt att hitta överlevande bland ruinerna. Men staden, med sina begränsade resurser, har inte den kapacitet som behövs. Troligtvis kommer dödssiffran att stiga de närmaste dagarna.

 

Under måndagen talade Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan i den turkiska kanalen Kanalturk och uppmanade turkisk media att inte rapportera om klagomålen på utebliven hjälp.

- Rapportera inte om klagomålen från de drabbade om att de inte får någon hjälp, sade Erdogan i sitt TV-tal.

Samtidigt har Turkiet avböjt hjälp från de länder som erbjudit sig att bistå landet i räddningsarbetet.

Det verkar inte finnas någon vilja från den turkiska staten att hjälpa de jordbävningsdrabbade i Wan och Ercis. Regeringen förhindrar även internationell hjälp. I nuläget är endast Röda Halvmånens lokala kontor på plats i Wan och har satt upp tält.

Under gårdagen besökte Turkiets hälsominister Recep Akdag det jordbävningsdrabbade området för att se över situationen. Efter sitt besök meddelade han att allt var okej där. Samtidigt höjer läkare på plats rösten och begär hjälp. Det finns ett enormt behov av resurser för att kunna hjälpa de drabbade. Sjukhusen är skadade efter jordbävningen, säger en läkare till Hurriyet Daily News.

Wan och Ercis, som båda drabbats hårt av jordbävningen, är städer som befolkas av kurder. Många hävdar att orsaken till den uteblivna hjälpinsatsen från myndigheterna är just att befolkningen är kurder. De senaste veckorna har väpnade strider mellan kurdiska PKK och Turkiska militären intensifierats. Kritiska röster menar att regeringen nu förhalar hjälpinsatser som hämnd mot det kurdiska folket och PKK.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!