Förbudet fördöms av både muslimer och judar.
1 av 3
Förbudet fördöms av både muslimer och judar. - Foto: Peter Dejong / SCANPIX
och kosherslakt.
2 av 3
och kosherslakt. - Foto: Wilfredo Lee / SCANPIX
Holland vill förbjuda halal...
3 av 3
Holland vill förbjuda halal... - Foto: Peter Dejong / SCANPIX

Holland förbjuder halal- och kosherslakt

Judiska samfund hävdar att förbudet har stora likheter med Hitlers förslag.


Halal- och kosherslakt

Både inom judendomen och islam ska djuren avlivas genom att skära av halspulsådern med en kniv som är vass som ett rakblad. Enligt judisk och muslimsk lag är det förbjudet att ha en spetsig kniv som sticks in i köttet.

Slaktmetoden är av stor vikt för både muslimer och judar, eftersom att de inte får äta kött som inte är halal respektive kosher.

Det finns många muslimer runt om i världen som accepterar en viss form av bedövning före slakt, då ska det helst vara reversibel bedövning, som innebär att djuret kan vakna upp ur bedövningen och vara fullt återställd.

Elektrisk bedövning sker på det sättet. Bland annat i Sverige, Nya Zeeland och Italien görs halalslakt med bedövning. Judiska grupper godkänner oftast endast slakt utan bedövning, men på vissa håll sker kosherslakt där djuren bedövas direkt efter snittet.

HAAG. Nästa månad väntas det holländska parlamentet godkänna ett förbud mot halal- och kosherslakt.

De som föreslagit förbudet säger att det är med hänsyn till djurens rättigheter, men de får starkt stöd av det islamkritiska högerpartiet Freedom Party.

Många muslimer och judar ser det som ett hot mot deras religiösa rättigheter. Inom judiska samfund menar man att slaktförbudet har stora likheter med Hitlers förslag, rapporterar BBC.

Slaktare hotas bli av med jobben

Om och när förbudet går igenom kommer många halal- och kosherslaktare att bli av med jobben. Det kommer fortfarande gå att köpa köttet, men då importerat från andra länder. Vilket betyder att möjligheten till färskt kött blir obefintlig.

Förslaget lades fram i juni

Animal Rights Party la fram förbudet mot religös slakt i slutet av juni, och fick starkt medhåll i parlamentet. Då förklarade partiets ledare, Marianne Thieme för BBC att "om djuret bedövas innan det dödas, så behöver inte det inte uppleva sin egen död."

Hon menade vidare att när det finns teknik som gör att djuren slipper onödigt lidande, så bör en sådan tillämpas. Thieme hävdade att människor och djurs välmående måste gå före religiösa rättigheter.

Enade i kampen mot förbudet

Hollands omkring en miljon muslimer och femtio tusen judar står ovanligt enade mot förbudet. De har fördömt slaktförbudet och hävdar att det är våld mot deras religiösa rättigheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!