IAEA:s ordförande Yukiya Amano talar under mötet i Wien.
1 av 3
IAEA:s ordförande Yukiya Amano talar under mötet i Wien. - Foto: Ronald Zak / SCANPIX
IAEA:s huvudkvarter i Wien.
2 av 3
IAEA:s huvudkvarter i Wien. - Foto: Ronald Zak / SCANPIX
Aktivister demonstrerar mot den Iranska regimen utanför  konferensen.
3 av 3
Aktivister demonstrerar mot den Iranska regimen utanför konferensen. - Foto: Ronald Zak / SCANPIX

Stormakterna: "Växande oro över Irans kärnkraftsprogram"

De fem permanenta medlemsstaterna i FN:s säkerhetsråd kom under torsdagen tillsammans med Tyskland överens om ett beslutsförslag.


IAEA

Internationella atomenergiorganet, IAEA (engelska International Atomic Energy Agency) är ett organ inom FN som bildades år 1957.

Huvudkontoret ligger i Wien. IAEA styrs av behov och intressen från medlemsländerna och av organets lagregler. De tre huvudsakliga uppgifterna är säkerhet, vetenskap och teknologi.

Generaldirektör är japanen Yukiya Amano.

WIEN. På torsdagen meddelade stormakterna att de kommit överens om ett beslutsförslag gällande Irans kärnkraftsprogram. I dokumentet uttrycker länderna en "stor oro" över det kontroversiella kärnkraftsprogrammet.

De fem permanenta länderna i FN:s säkerhetsråd; Storbitannien, Kina, Frankrike, Ryssland och USA har tillsammans med Tyskland kommit överens om att de känner fara för "eventuella militära dimensioner" med kärnkraftsutvecklingen.

USA och dess allierade vill se större sanktioner mot Iran, men Ryssland tror inte att några ytterligare bevis kommer fram - och menar att sanktioner kan komma att skada chanserna till diplomatiska förhandlingar. Kina tror inte heller på att fler sanktioner är rätt väg att gå för att lösa frågan.

"Stigande oro"

I beslutsförslaget uttrycker stormakterna "en djup och stigande oro gällande det olösta problemen med Irans kärnkraftsprogram, inkluderat det som behöver bli klargjort för att utesluta existensen av möjliga militära dimensioner."

Man säger också att man "uppmanar Iran att engagera sig seriöst och utan förhandsvillkor i samtal menade att återställa ett internationellt förtroende."

IAEA vill adressera farhågorna

Internationella atomenergiorganet, IAEA ska diskutera förslaget senare i veckan. Men redan nu föreslår organet att det ska sändas en delegation till Iran för att adressera farhågorna. Iran fortsätter att hävda att kärnkraftsprogrammet endast är till för fredliga syften.

FN
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!