1 av 6
- Foto: Privat
2 av 6
- Foto: Privat
3 av 6
- Foto: Privat
Här följer bilderna som Al-Halwajis dotter tog när hon kom till pappans hus på förmiddagen den 2 maj i år. Det var helt sönderslaget.
4 av 6
Här följer bilderna som Al-Halwajis dotter tog när hon kom till pappans hus på förmiddagen den 2 maj i år. Det var helt sönderslaget. - Foto: Privat
Nu berättar Khalil Al-Halwachi, som bodde i Sverige i 13 år, om sin tid i bahrainsk fångenskap och hur UD hjälpte honom att bli fri.
5 av 6
Nu berättar Khalil Al-Halwachi, som bodde i Sverige i 13 år, om sin tid i bahrainsk fångenskap och hur UD hjälpte honom att bli fri. - Foto: Privat
Al-Halwachi tillsammans med sina barn i samband med att han släpptes fri i slutet av september.
6 av 6
Al-Halwachi tillsammans med sina barn i samband med att han släpptes fri i slutet av september. - Foto: Privat

Bahrainsvensken: UD hjälpte mig ut ur fängelset

Khalil Al-Halwachi bodde i Sverige i 13 år innan han flyttade hem till Bahrain. I år satt han fängslad i fem månader på felaktiga grunder - nu berättar han sin historia, exklusivt för Nyheter24.


Detta har hänt i Bahrain

Stora religiösa motsättningar råder i önationen där en minoritet sunnimuslimer styr och där protester från oppositionella shiamuslimer (såsom svenske medborgaren Sheikh Mohammed Habib Al-Muqdad) slås ned hårt. Men människor från alla läger demonstrerar för mänskliga rättigheter i landet.

Bahrain styrs av kung Hamad bin Isa al-Khalifah vars släkt har styrt landet sedan 1700-talet.

Under året har både nationella och internationella människorättsorganisationer rapporterat om flera fall av tortyr och andra övergrepp.

Vid flera tillfällen den senaste tiden har unga män dött i demonstrationer och fått fler och fler människor att återigen protestera på gatorna i landet. Det har dock ännu inte nått upp till det antal människor som var ute och protesterade i februari och mars.

Straffen mot läkarna i Bahrain har blivit en världsnyhet. Både den amerikanska regeringen och EU har uttryckt stark oro över straffen och uppmanat Bahrain till rättvisa och transparenta rättegångar.

Nyheter24 har flera gånger tidigare rapporterat om svenske medborgaren Sheikh Mohammed Habib Al-Muqdad som också överklagat sin dom och som vittnat om tortyr.

MANAMA. Demonstranter, läkare, lärare, idrottsprofiler. Alla har de fängslats på mer eller mindre tvivelaktiga grunder sedan den arabiska våren började svepa in över Bahrain i februari. En av dem som fick känna på fångenskapen var Khalil Al-Halwachi, som har permanent uppehållstillstånd i Sverige och bodde här i 13 år.

När han greps i sitt hem i februari blev det minst sagt våldsamt.

– Jag blev hårt slagen så jag började blöda. När de förde iväg mig var jag helt blåslagen. Det dröjde tre dagar innan de kunde förhöra mig, det var först då jag kunde stå på mina fötter, säger Al-Halwachi till Nyheter24.

Precis som läkaren Ghassan Dhaif tidigare berättat fick även Khalil Al-Halwachi stå upp hela nätter när han satt fängslad och förhördes. I hans fall var anklagelserna dock enbart att han skulle ha hållt en annan misstänkt gömd från myndigheterna. Detta blev han friad för - till slut. I september släpptes han.

– Jag kallades till den svenska konsulatet samma dag som jag blev frisläppt. Kvinnan därifrån som haft kontakt med min dotter under tiden sa att jag var välkommen tillbaka till Sverige när helst jag ville. Men jag tackade nej, är det någon som ska lämna mitt land så är det den här regimen, inte jag, säger Khalil Al-Halwachi, som fortfarande har många nära vänner kvar i Sverige.

UD:s press spelade roll för frigivningen

Nyheter24 har tidigare rapporterat om svenska UD:s försök att hjälpa Al-Halwachi och även oppositionsledaren tillika svenske medborgaren Sheikh Mohamed Habib Al-Muqdad. Nu visar det sig att ambassaden i Abu Dhabi (Sverige har ingen ambassad i Bahrain) gjort en hel del.

– De försökte hela tiden få träffa mig men de fick inget svar på sin begäran, säger Al-Halwachi.

Tror du att pressen hade någon betydelse för den friande domen?

– Ja, absolut. Jag tror att pressen från både Sverige och människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch spelade en stor roll.

Hans historia och syn på Sveriges roll ses givetvis som en framgång även på utrikesdepartementet.

– Det är otroligt glädjande att höra att våra ansträngningar haft effekt. Vi försökte få tillträde till honom länge men det dröjde innan vi lyckades, säger Teo Zetterman på UD:s presstjänst till Nyheter24.

När det gäller Sheikh Mohamed Habib Al-Muqdad tror Al-Halwachi dock att läget är betydligt svårare för de svenska myndigheterna.

– Han är en framstående oppositionsledare som har fler anklagelser riktade mot sig. Ingen press kommer att hjälpa i det fallet och det gäller för de andra oppositionsledarna också, säger han.

"Risken finns alltid att jag blir tagen igen"

Khalil Al-Halwachi hade i stort sett ingenting att komma tillbaka till efter den fem månader långa tiden i fångenskap. Hans egen konsultfirma finns det inte mycket kvar av sedan hans dator och annat arbetsmaterial konfiskerats eller förstörts. Ändå har han ett visst hopp om framtiden, trots situationen i landet.

– Jag är trygg för jag är fri, även om risken alltid finns att jag blir tagen igen. Förr eller senare kommer jag kunna komma tillbaka till där jag var innan men jag måste bygga upp mitt företag från början, säger han och påpekar ännu en gång:

– Jag vill stanna i Bahrain, att lämna kommer inte på fråga. Är det några som ska lämna landet så är det den här diktatoriska regimen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.