- Foto: Nasa

Jordens "tvillingplanet" hittad

Nasa har hittat en planet utanför vårt solsystem som påminner starkt om jorden.– Vi har nått en stor milstolpe i jakten på jordens tvilling, säger Douglas Hudgins, forskare på Nasa.


Den nyupptäckta planeten heter Kepler-22b och temperaturen på ytan bör, enligt Nasa, vara samma som hos oss på jorden. Den har troligen både land och vatten vilket ökar möjligheterna för att det kan existera liv där.

Planeten hittades i Nasas projekt där man med ett rymdteleskopet "Kepler" söker efter planeter i den så kallade "beboeliga zonen".

- Resultaten fortsätter att demonstrera vikten av Nasas uppdrag som försöker hitta svar på de svåraste frågorna om vår plats i universum, säger Douglas Hudgins, som arbetar med Kepleruppdraget på Nasa, i ett pressmeddelande

Kepler-22b ligger 600 ljusår bort och är 2,4 gånger större än jorden. Ett år på planeten är 290 dagar långt och stjärnan som den kretsar kring är av samma typ som vår sol.

/
/
Liv
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.