Skylten Arbeit macht frei som stals från Auschwitz renoverades och är åter på plats.
Skylten Arbeit macht frei som stals från Auschwitz renoverades och är åter på plats. - Foto: AP Photo/ Jarek Praszkiewicz/SCANPIX

Förintelsesamlare betalar för "souvenirer" från gaskammaren

Samlarna betalar tusentals kronor för en fångdräkt från Auschwitz.


Under andra världskriget tvingades homosexuella fångar att bära armband i Auschwitz koncentrationsläger. Nyligen såldes ett exemplar på eBay för 1 000 kronor till en av samlarna. Förutom armband och fångdräkter går det även att köpa en gul davidsstjärna, pengar som användes enbarti koncentrationslägren eller ID-papper för 3 500 kronor.

Enligt judiska organisationer och grupper som jobbar med hatbrott finns det över 1 000 sajter i USA som säljer "souvenirer" från andra världskriget. För två år sedan gick det så långt att en samlare betalade tjuvar att för att sno Auschwitz Arbeit Macht Frei-skylt. En svensk man misstänks vara hjärnan bakom kuppen och svenska exnazisten Anders Högström dömdes till två år och åtta månaders fängelse för sin inblandning.

Sålde tvålar gjorda på förintelsens offer

I Montreal i Kanada fördömdes en affär av en judisk grupp då de sålde tvål gjord på fett från förintelsens offer.

Butiksägaren Abraham Botines, som själv är judisk, hävdade att tvålen var "gjord av fettet från människor" och sa att det var viktigt att visa och sälja sådana föremål "för att minnas förintelsen.", skriver The Sun.

"Det är en förödmjukelse"

En av dem som har kritiserat samlarnas handel är David Silberklang, doktor på Yad Vashem Förintelsecenter i Israel.

– Det är en förödmjukelse för de människor som dödades. Det här är inte en kommersiell händelse, det är en händelse som påverkat hela mänskligheten på det mest fruktansvärda sätt och som förändrade historien på det mest radikala sättet, säger han och fortsätter:

– De förnedrar minnet av allt detta genom att vrida det till något kommersiellt.

/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!