President "kluven" om lagligt knark

Ordet knarkkrig kan nu tas bokstavligt vid gränsen Mexiko-USA.


I "dödshuvudstaden" Juárez tar militären över polisens arbete, och USA skickar sin försvarschef till grannlandet. President Calderón utesluter inte legalisering av knark.

– Huvudorsaken till problemen med organiserad brottslighet är att vi har världens största konsument som granne, säger Felipe Calderón i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

USA är världens största marknad för kokainet, som produceras i Sydamerika men sedan smugglas av bland andra mexikanska ligor till Nordamerika och Europa. Åt andra hållet flödar amerikanska vapen i en illegal jättemarknad som är så lukrativ att korruptionen tränger in överallt.

Men medan myndighetspersoner i Mexiko ofta åker fast för korruption - så sent som i tisdags rapporteras 16 soldater och fyra poliser ha gripits i staden Aguascalientes - tycker Calderón att USA gör för lite.

– Jag skulle vilja veta hur många amerikanska tjänstemän som har åtalats för sådant.

"Batmanpaket"

USA:s försvarschef Mike Mullen kommer denna vecka till Mexiko, efter en latinamerikansk rundresa där han bland annat besökt kokaländer som Peru och Colombia. Mullen har hittills varit tystlåten under sin resa, men väntas diskutera utökat civilt och militärt säkerhetssamarbete i gränsområdena. Knarkkrigets epicentrum är Juárez, den mexikanska gränsstaden som nästan är sammanvuxen med El Paso i Texas. Med över 1 600 döda bara i knarkvåld förra året har Juárez, omtalad som "dödshuvudstaden", en våldsstatistik per månad i klass med hela Sverige under ett år. Affärsmän som måste besöka staden från USA-sidan rapporteras nu i allt större skaror använda sig av bepansrade fordon och "Batmanpaket" - extrautrustning som rökmaskiner för att förvirra förföljare, och möjlighet att göra karossen strömförande. Som ett led i en militäroffensiv mot knarkligorna har soldater funnits i området i flera år, men nu har Juárezpolisen i stort sett gett upp. Med början denna vecka flerdubblas militärnärvaron i staden. Med sammanlagt cirka 7 000 soldater som ska sköta alltifrån trafikövervakning till den dagliga insamlingen av lik från gatorna har Juárez hamnat på en spänningsnivå liknande Bagdad eller Kabul.

Legalisering?

Det har nu gått så långt att även droglegalisering debatteras på högsta nivå i Latinamerika. Det är fortfarande tabu i USA, men har av de tre expresidenterna Fernando Henrique Cardoso (Brasilien), César Gaviria (Colombia) och Ernesto Zedillo (Mexiko) i en rapport nyligen nämnts som en möjlighet. Calderón tvekar kring frågan.

– En del säger ju att man på så sätt skulle minska den illegala marknadens lönsamhet. Själv är jag kluven till idén, säger han först i en annan av veckans intervjuer, med franska Le Monde, men fortsätter:

– Det vore att ge upp och förlora generationer av mexikaner till drogerna, det 21:a århundradets slaveri.

Presidenten påpekar också att för Mexiko att mjuka upp sina knarklagar utan att USA följer med vore "absurt".

Calderón lovar George W Bush att bekämpa Mexikos knarkmaffior:

Eldstrid mellan mexikanska armén och Gulfkartellen:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!