Ny vår för USA och Ryssland

Töväder mellan Kreml och Vita huset - utrikesministrarna träffas i dag. (TT)


Försiktigt töväder råder igen mellan Kreml och Vita huset, efter regeringsskiftet i USA.

Utrikesministrarna Hillary Clinton och Sergej Lavrov hoppas på en ny vår.

Fredagens första dejt mellan de tu var mest en middag, men också ett första tecken på hur personkemin ska fungera för USA:s nya ledare i relationerna till Ryssland.

När Clinton och Lavrov möttes i Bryssel bestod menyn i huvudsak av gammal skåpmat: frågan om Irans kärnkraftsprogram, läget i Afghanistan, Natos utvidgning österut och USA:s planerade nya robotsköld.

– Kommer vi att vara oeniga? Ja, naturligtvis. Men det finns också många viktiga frågor där vi tror att USA och EU och Ryssland kan vara partners, säger Clinton i ett tal inför mötet.

Till BBC gav hon klara besked om meningsskiljaktigheterna.

– Vi erkänner inte utbrytarrepublikerna i Georgien, att Ryssland har någon sorts inflytandesfär eller att de skulle ha vetorätt kring vem som får gå med i EU eller Nato, säger utrikesministern.

USA:s nye vicepresident Joe Biden har myntat uttrycket att USA önskar "trycka på omstartsknappen" i förhållandet till den forna ärkerivalen i öst. Ryssland har svarat med försiktig optimism.

– Vi får väldigt positiva signaler och det gillar vi. Vi vill att vår röst ska höras. Vi har aldrig velat skada någons intressen och aldrig försökt bryta den strategiska balansen. Men vi vill inte heller att andra ska göra det, sa premiärminister Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov i en rysk radiointervju på fredagen.

Ett nytt nedrustningsavtal - efter det gamla Start 1 som löper ut i december - lär sannolikt bli det som länderna lättast kommer att kunna enas om.

2000-talet inleddes med mycket goda rysk-amerikanska relationer, inte minst personligen mellan dåvarande presidenterna George W Bush och Vladimir Putin. Sedan stramade Ryssland åt sin demokrati och USA anföll Irak. Till sist rådde rena kallakrigsretoriken.

Ett första besked om hur efterträdarna Barack Obama och Dmitrij Medvedev ser på varandra kommer efter deras första möte i samband med G20-mötet i London i början av april.

– Isen har börjat smälta. Ännu har det inte skett någon fundamental omsvängning i relationerna, men det är tydligt att attityden i dag är positiv, sa ryske analytikern Vjatjeslav Nikonov till nyhetsbyrån Interfax på fredagen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!