Spanien vill avveckla lagen om samkönade äktenskap.
1 av 2
Spanien vill avveckla lagen om samkönade äktenskap. - Foto: Armando Franca / SCANPIX
Mariano Rajoy, partiledare för konservativa Partido Populars, gav som vallöfte att återigen göra det olagligt med samkönade äktenskap.
2 av 2
Mariano Rajoy, partiledare för konservativa Partido Populars, gav som vallöfte att återigen göra det olagligt med samkönade äktenskap. - Foto: Claude Paris / SCANPIX

Spanska regeringen vill ogiltigförklara 18 000 homoäktenskap

Landet var ett av de första att tillåta samkönade äktenskap - men efter regeringsskiftet vill man avveckla lagen.


Hbt-organisationerna kämpar emot

Antonio Poveda som är ordförnade för hbtq-organisationen FELGTB:s, Federación Estatal de Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales, delar inte de konservativas uppfattning.

– Hotet är reellt. De vill ta bort lagen och de vill ta bort våra rättigheter, säger han till tidningen Ottar.

Han var själv en av de första som gifte sig under den nya lagen. Sedan ungdomen har han kämpat för homosexuellas rättigheter.

– När våra vänner började dö i aids fick inte deras partners besöka dem på sjukhuset. Då bestämde jag mig för att kämpa för vår rätt till äktenskap. Att bli fullvärdiga medborgare.

SPANIEN. 2005 var landet ett av de första länderna i världen att tillåta samkönade äktenskap. Men nu vill den nya spanska regeringen avveckla lagen. Vilket innebär att de vill ogiltigförklara 18 000 äktenskap.

Ett av Mariano Rajoy, partiledare för konservativa Partido Populars, vallöften var att återigen göra det olagligt med samkönade äktenskap.

Något som gläder ultrakonservative organisationens ordförande Benigo Blanco.

– Ordet äktenskap har vandaliserats på grund av att homosexuella inkluderats i det. Att späda ut äktenskapet till något såhär vagt är direkt skadligt, säger Blanco till tidningen Ottar.

60 procents stöd

När lagen infördes 2005 stöddes den av 60 procent av spanjorerna. Det var dock många av katolikerna som ansåg att lagen var ett nederlag.

– Siffrorna stämmer inte. Statistikbyrån manipulerar frågorna så att svaren passar politikerna.

Han lämnade därför tillsamans med organisationen in en och en halv miljon namnunderskrifter mot lagen.

– Jag är familjefader och ser hur familjen som institution skadas av sådana här initiativ, säger han till Ottar.

Konservative Benigno Blanco är noga med att påpeka att han inte har något emot att homosexuella lever ihop - men det ska inte kallas för äktenskap.

Konstitutionsdomstolen utvärderar lagen

Det har gått sex år sedan konstitutionsdomstolen fick i uppdrag att utvärdera lagen om samkönade äktenskap, men hittills har inget sagts.

Benigno Blanco och hans allierade i Partido Popular håller i nuläget på att förbereda ett eget lagförslag som innebär att äktenskapet mellan man och kvinna ska särskiljas från andra förhållanden.

/
HBT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.