Watkins förutspådde bland annat televisionen.
Watkins förutspådde bland annat televisionen. - Foto: Natacha Pisarenko / AP / SCANPIX

Han förutsåg uppfinningar 100 år framåt i tiden

Amerikanen John Elfreth Watkins gjorde år 1900 ett antal förutsägelser om hur världen skulle se ut hundra år framåt i tiden.


Innan årsskiftet från 1899 till 1900, spådde den amerikanske civilingenjören John Elfreth Watkins vad som skulle komma att ske 100 år framåt i tiden, år 2000. Minst tio av hans uppfinningsprofetior har sedan dess blivit verklighet. Se listan, som BBC sammanställt, här:

Tio profetior som besannats

1 – Watkins förutspådde att år 2000 skulle fotografier (bilder, som på den tiden var en ny uppfinning) kunna skickas från vilket avstånd som helst, och inom loppet av en timme skulle de finnas i tidningarna.

2 – Hans andra sanna spådom gäller amerikanarnas längd. Watkins spådde att ”Amerikaner kommer att bli längre med 1 till 2 tum (mellan 2-5 cm)”. 1900 var en amerikansk man i genomsnitt 168-170 centimeter, år 2000 var genomsnittslängden bland amerikanska män 175 centimeter. Watkins var nästan precis i sin spådom om amerikanernas genomsnittslängd.

3 – Han förutspådde mobiltelefonen: ”Trådlösa telefoner och telegrafiska kretsar kommer att sträcka sig över världen”. På Watkins tid fanns det inte internationella telefonsamtal.

4 – Förberedda måltider: ”Färdiglagade måltider kommer att kunna köpas från handlare likt våra bagerier”. Det går inte ta miste på att vi omgärdas av färdiglagade måltider i de flesta butikerna i dag.

5 – Avtagande befolkningstillväxt: Watkins förutspådde att befolkningsmängden i USA skulle ligga någonstans mellan 350 miljoner och 500 miljoner människor. Även om siffran inte stämmer spådde han rätt vad gäller en avtagande befolkningstillväxt. Hade befolkningsmängden fortsatt i samma takt som för 100 år sedan skulle USA ha över en miljard i befolkningsmängd.

6 – ”Grönsaker kommer att bada i kraftfullt elektriskt ljus, som likt solens strålar kommer att påskynda deras tillväxt”. Även om växthusen fanns även på Watkins tid sannspådde han användningen av elektricitet och speciella lampor som härmar solljuset.

7 – Teven: ”Människan kommer att kunna se världen runt. Människor och ting av olika slag kommer att vara i fokus för kameran som ansluts elektriskt till skärmar…”. Watkins förutspådde televisionen och kameran som ansluts via elektriska kretsar i varsin ände, vilket förverkligades redan på 1920-talet.

8 – Stridstank: ”Enorma fort på hjul som kommer att sträcka sig över öppna ytor i expressfart lik dagens tåg”. Tidigare hade Leonardo da Vinci talat om detta, men nu förutspådde Watkins mer konkret det vi i dag kallar stridstank.

9 – Större frukt: ”Jordgubbar lika stora som äpplen kommer att ätas av våra barnbarnsbarn”. Förvisso slog inte förutsägelsen om just jordgubbar in, dock har utvecklingen lett till att vi fått många olika frukter som blivit betydligt större.

10 – ”Expresstågen kommer att åka i 240 km/h”. Exakt hundra år efter att Watkins skrivit ner detta, på månaden, öppnade Acela Express höghastighetslinjen mellan Boston och Washington. Dess toppfart? Precis som Watkins förutspådde – 240 km/h.

Spa
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

Då slutar BankID funka för vissa mobilanvändare

Miljontals svenskar använder BankID för att identifiera sig och signera avtal. Men för vissa mobilanvändare upphör tjänsten snart att fungera.

Polisen i Karlskoga rapporterar om brand

"Det luktar brandrök i ett flerfamiljshus i Karlskoga", skriver polisen på sin hemsida.

Skyddsjakt på varg efter ponnyangrepp

Länsstyrelsen i Stockholm har utlyst skyddsjakt på varg i ett område norr om Norrtälje. Beskedet kommer efter att två minishetlandsponnyer blivit angripna i förra veckan.

Youtubechefen avslöjar: Så lyckas du med din video

Varje dag konsumeras tiotals miljarder videor på Youtube. Så hur lyckas du med just din video? Nyheter24 har talat med Youtubes toppchef i Sverige, Michelle Kadir, om vad som hissas och vad som dissas på världens största videoplattform på nätet. – Jag har några tips, säger hon.

Polisen i Nora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka har inträffat på Älvstorpsvägen i Nora", skriver polisen på sin hemsida.