Soldaternas skändningsvideo - "en grogrund för terror"

Forskare: "Det är en grogrund för terror och våldshandlingar".


"Vidrigt och motbjudande"

Vem som döljer sig bakom signaturen ”semperfiLoneVoice”, som postade videon, är ännu oklart. Det är heller inte fastställt vilka de kissande soldaterna är eller var händelsen filmats.

På amerikanska försvarsdepartementet kallar man klippet för "vidrigt och motbjudande", rapporterar CNN.

Amerikanska militären har vid upprepade tillfällen blivit kritiserade för att ha förnedrat sina fiender. Ett av de mest kända fallen är bilderna från Abu Ghraib-fängelset i Baghdad - där man fotograferat fångar i extremt förödmjukande situationer.

Abu Ghraib-händelsen slutade med elva fällande domar.

Ett filmklipp som laddats upp på nätet visar hur fyra amerikanska marinkårssoldater står och urinerar på tre döda talibaner.

I videon säger en av männen: "Ha en bra dag kompis!", en annan säger "Fick du det på video?" och svaret blir "ja".

Forskaren Claes Wallenius på försvarshögskolan menar att klippet kan användas som grogund för terrorhandlingar.

– Talibanerna kan rekrytera med sånt här. Det visas upp som exempel på att "väst har kränkt oss". Det är en grogrund för terror och våldshandlingar, säger han till Nyheter24.

Wallenius kopplar till terrorbombaren Taimour Abdulwahab som sprängde sig själv i centrala Stockholm förra året.

– Han kopplade ju till Afghanistan. Det är illa redan i utgångsläget, det blir sju gånger värre med sådana här handlingar.

"Blir som en idrottsmatch"

Wallenius menar att det inte är helt ovanligt att människor spårar ur i krigsmiljöer. Han kallar händelsen för "olycklig" och menar att det blir som en slags känslomässig hämndaktion.

– Man kan inte hantera sina känslor. Man har massa aggressivitet som samlats på hög och som utageras i en sådan här aktion. Det blir lustfyllt och kickartat när det väl kommer tillfällen "ja där fick de", nästan som en idrottsmatch.

"Svenska soldater har sundare förstånd än amerikanska"

Filmklippet med de kissande soldaterna kan komma att påverka även svenska soldater på plats i Afghanistan, menar Wallenius.

– Synen på amerikanska soldater kan spilla över på den svenska styrkan i Afghanistan. Läget är lite komplext. Talibanerna kan använda det för att söka stöd, det kan bli farligt för den svenska styrkan.

Forskaren menar att kränkningar har förekommit även bland svenska soldater, men att de trots allt tycks ha ett sundare beteende än vissa av de amerikanska.

– Men känslomässigt så är vi likadana oavsett varifrån vi kommer.

 

Se klippet här - varning för starka bilder:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.