Survival International vill med bilderna göra omvärlden uppmärksam på stammens problem.
Survival International vill med bilderna göra omvärlden uppmärksam på stammens problem. - Foto: D.Cortijo/AP/Scanpix

Okontaktad indianstam i konflikt med skogsskövlare

En stam som aldrig tidigare ska ha haft kontakt med omvärlden har tvingats flytta sedan skogsskövlare och oljebolag lagt beslag på deras mark.


Nyligen släppte hjälporganisationen Survival International bilder på Mashco Piro-stammen i sydöstra Peru. Bilderna är de mest detaljerade någonsin på stammen som ska ha levt utan någon som helst kontakt med omvärlden. Men nu befarar Survival International att bilderna bara är de första av flera.

Enligt organisationen tvingar oljeprojekt och illegal skogsskövling bort stammen från sina hemområden i djungeln och närmare civilisationen. Något som fått stammen att svara med våld.

– Det har varit våldsamma konflikter mot folk utifrån som korsat deras mark, säger Rebecca Spooner från Survival International till BBC.

I och med att stammen förflyttats närmare civilisationen har kontakten med människor ökat, vilket resulterat i att turister blivit beskjutna med pilar. Nu kräver Survival International att Perus regering vidtar åtgärder och beskyddar stammens traditionella marker.

– Vi vill att de gör mer för att skydda marken och reserverar den för de här okontaktade grupperna, säger Spooner till BBC.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.