Anonyma Ryanair-piloter är kritiska mot bolaget.
Anonyma Ryanair-piloter är kritiska mot bolaget. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Ryanair-piloter: Säkerheten sätts inte i första hand

Flera av Ryanairs piloter går ut och varnar för att flygbolaget inte kan garantera resenärernas säkerhet.


Piloterna anser att deras tuffa arbetsvillkor är en fara för flygsäkerheten.

– Om jag ska genomgå en operation vill jag veta att kirurgen är utvilad, mår bra och inte är rädd för att ringa sig sjuk. Vi vill att de som flyger med Ryanair vet att de som sitter längst där fram inte alltid uppfyller de kraven, säger en anonym pilot till SVT:s Rapport.

En annan anonym pilot menar att utvecklingen med lägre priser får konsekvensen att piloterna pressas allt mer och att riskerna således ökar.

– Det sker på bekostnad av bolag som faktiskt tar hand om sin personal, för de kan inte konkurrera på samma villkor som Ryanair, det är en orättfärdig konkurrens, säger piloten till Rapport.

En av piloterna som Rapport talat med berättar att han flera gånger flugit sjuk eftersom det finns en oro att vara hemma för ofta. Det svenska pilotfacket har inget kollektivavtal med Ryanair. Istället är piloterna anställda på irländska Ryanair av ett engelskt bemanningsföretag.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.