Ryanair struntar i sex av tio fällningar och flera av bolagets piloter har varnat för att flygsäkerheten kommer i andra hand.
1 av 6
Ryanair struntar i sex av tio fällningar och flera av bolagets piloter har varnat för att flygsäkerheten kommer i andra hand. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Wizzair flyger främst till Polen, Ungern, Serbien och Ukraina. Bolaget utmärker sig genom att strunta i 85 procent av ARN:s fällningar.
2 av 6
Wizzair flyger främst till Polen, Ungern, Serbien och Ukraina. Bolaget utmärker sig genom att strunta i 85 procent av ARN:s fällningar. - Foto: Johan Nilsson/AP/SCANPIX
Wizzair är ett lågprisflygbolag som i Sverige trafikerar Göteborg City Airport, Malmö-Sturup flygplats och Stockholm-Skavsta flygplats.
3 av 6
Wizzair är ett lågprisflygbolag som i Sverige trafikerar Göteborg City Airport, Malmö-Sturup flygplats och Stockholm-Skavsta flygplats. - Foto: JOHAN NILSSON/AP/Scanpix
Easyjet är ett av Europas största lågprisbolag. Bolaget har kritiserats för att strunta i ARN:s fällningar samt lämna undermålig information till sina kunder.
4 av 6
Easyjet är ett av Europas största lågprisbolag. Bolaget har kritiserats för att strunta i ARN:s fällningar samt lämna undermålig information till sina kunder. - Foto: CORRADO GIAMBALVO/AP/Scanpix
Ryanairs kommunikationschef Stephen McNamara säger till SVT att "det är idiotiskt av andra flygbolag att följa ARN.s beslut".
5 av 6
Ryanairs kommunikationschef Stephen McNamara säger till SVT att "det är idiotiskt av andra flygbolag att följa ARN.s beslut". - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX/AP/Scanpix
Allmäna reklamationsnämnden är en svensk myndighet som prövar tvister som rör köp av varor och tjänster av olika slag. Till skillnad mot till exempel i Norge finns i Sverige inget juridiskt tvång att följa ARN:s beslut
6 av 6
Allmäna reklamationsnämnden är en svensk myndighet som prövar tvister som rör köp av varor och tjänster av olika slag. Till skillnad mot till exempel i Norge finns i Sverige inget juridiskt tvång att följa ARN:s beslut - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Flera bolag lika dåliga som Ryanair

Klagomålen är fler än någonsin och lågprisflygbolagen tänjer på gränserna för vad deras anställda och kunder mäktar med. Men Ryanair är långt ifrån ensamma – här är bolagen som fått rött ljus och svartlistats.


På svarta listan

Konsumenttidningen Råd & Rön har granskat de olika flygbolagen. Här är ett urval av de bolag som misslyckas med att följa miljömål och regler. Siffran inom parentes anger hur många procent av ARN:s fällningar som flygbolagen ignorerat.

Rött ljus.

Norwegian Airlines (mindre än en procent)
Wizzair (85 procent)
Ryanair (56 procent)

Flygbolag i den här gruppen har be­gränsade miljömål och informerar inte sina kunder om några miljömål. Ryanair har visserligen en ung flotta, men företaget är anklagat för greenwashing och för att motarbeta begränsningar för utsläpp. Flygbolagen får också kritik för att de inte tydligt presenterar biljetternas slutliga pris.

Svarta listan.

svarta listan hamnar företag som struntar i att följa Allmänna reklamationsnämndens beslut om hur tvister med kunder bör lösas. Dessa flygbolag har svartlistats upprepade gånger:

Lufthansa (56 procent)
Ryanair
Wizzair
British Airways (10,5 procent)
Air Baltic (okänt)

SVT avslöjade nyligen att flygbolaget Ryanair struntar i sex av tio fällningar i Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Men Ryanair är långt ifrån det enda lågprisflygbolaget som anser att de inte behöver följa svenska myndigheters beslut. Bolagen Wizzair och Easyjet ignorerar ARN:s beslut i 85 respektive 50 procent av fallen.

– Det är helt oförståeligt, har man gjort fel ska man betala för sina misstag. Hade ARN varit en domstol hade de här bolagen fått betala skyhöga summor. De är boskapsflygbolag som skyfflar omkring människor som pengar, säger Louise Ekström kommunikationsansvarig på Sveriges Konsumenter, till Nyheter24.

"Svårt att förstå hur de kan gå med vinst när de är så usla"

Konsumenttidningen Råd & Rön ger Wizzair både rött ljus och en placering på svarta listan. Bolaget har begränsade miljömål och är dåliga på att informera kunderna om biljetternas slutpris. I Råd & Röns granskning av flygbolagen utmärker sig även Easyjet särskilt genom att vara dåliga på att både lämna kontaktinformation och information om vad man ska göra om bagaget kommer bort.

– Det är svårt att förstå hur de kan gå med vinst när de är så usla. Men det är ofta så med de här bolagen, lågpris blir högpris. Det som står på skärmen är minimipriser, sedan blir det avgifter med tullar och bagage och så vidare, säger Ekström.

Piloter varnar för att säkerheten kommer i andra hand

Konsument Europa fick förra året in fler anmälningar mot flygbolag är någonsin. En stor anledning till det är att kvalitén försämrats när lågprisflygbolag har ökat konkurrensen inom flygbranschen.

Priserna har pressats, men det har i sin tur gjort att en del av konsumenterna hamnat i kläm och bolagens anställda fått försämrade villkor. Stress och obekväma arbetstider är vardag för de anställda och nyligen gick flera Ryanair-piloter ut och varnade för att de tuffa arbetsvillkoren gör att flygsäkerheten sätts i fara.

– Ja, det blir så i och med att piloterna inte erbjuds fasta anställningar. De är i allt högre grad kontraktsanställda och vågar inte ifrågasätta bolaget eftersom man då kan förlora sitt jobb. Det ökar risken för att man kör sämre, att man kör när man är sjuk eller trött, säger Ekström och fortsätter:

– Det är oroväckande att man hellre ser till sin anställning än till passagerarnas säkerhet.

Varken Wizzair eller Easyjet har gått att nå för en kommentar. Wizzair har endast ett telefonnummer och det rör enbart bokningar och kostar dessutom tio kronor i minuten att ringa.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.