Läkare har kritiserat det och menar att de blir statens språkrör.
1 av 3
Läkare har kritiserat det och menar att de blir statens språkrör. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Det är den här typen av bilder som läkarna i Texas nu tvingas visa upp för kvinnor som ska göra abort.
2 av 3
Det är den här typen av bilder som läkarna i Texas nu tvingas visa upp för kvinnor som ska göra abort. - Foto: Jerome A. Pollos / AP
"The Lone Star State" är en av tre delstater där liknande lagstiftning trätt i kraft.
3 av 3
"The Lone Star State" är en av tre delstater där liknande lagstiftning trätt i kraft. - Foto: Faksimil.

Texaskvinnor tvingas se bilder på fostret innan abort

Läkare i delstaten måste nu visa upp bilder från ultraljudet av det foster som ska aborteras.


Svensk abortlag

Den nu gällande svenska abortlagstiftningen infördes 1974. Den säger att abort kan göras fram till slutet på den 18:e veckan av graviditeten - oavsett anledning. De fyra nästkommande veckorna kan man få göra abort med tillåtelse från Socialstyrelsen, då oftast med anledning av sjukdom hos foster eller mamma.

TEXAS. På måndagen fick den amerikanska delstaten Texas tillåtelse att driva igenom en ny lag som tvingar läkare att visa upp bilder från ultraljud (eller beskriva dem) för den kvinna som vill göra abort.

– Det råder inga större tvivel om att lagen är ett sätt för lagstiftarna i Texas att avskräcka kvinnor från att utöva sina konstitutionella rättigheter, säger domaren Sam Sparks som kritiserat lagstiftningen, till nyhetsbyrån Reuters.

Abortlagen drevs dock igenom efter ett överklagande där en domarpanel rev upp Sparks tillfälliga stopp av lagstiftningen.

En grupp läkare och vårdpersonal stämde i somras flera förtroendevalda i delstaten och menade att förslaget gjorde dem till "språkrör" för delstatens ideologiska budskap.

Sex delstater har nu infört denna typ av lagstiftning. I ett par av dem kan kvinnorna dock enkelt tacka nej till att se bilderna. I Texas, Oklahoma och North Carolina måste de dock ta del av informationen - enligt lagen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.