Det är oklart om fallet med den svenske affärsmannen kan ge någon information om hur Etiopien kommer hantera journalisternas fall.
Det är oklart om fallet med den svenske affärsmannen kan ge någon information om hur Etiopien kommer hantera journalisternas fall. - Foto: Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX

Etiopien öppnar för att frige Schibbye och Persson

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi öppnar för att benåda både politiker och journalister som erkänt sina brott. Däribland de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.


Detta har hänt

Den 30 juni 2011 greps Johan Persson och Martin Schibbye av etiopisk militär. De misstänktes då för illegal inresa i Ogadenprovinsen samt understödjande av terrorism. 

De hade färdats med den förbjudna Ogadens nationella befrielsefront, ONLF-gerillan och misstänktes därför att ha samröre med terroristgruppen. Men Persson och Schibbye intresse var att granska Lundin Petroleums intressen i Etiopien. 

Kort efter gripandet, den fjärde juli, kommenterar utrikesminister Carl Bildt att UD starkt hade avrått resor till Ogaden. Detta väcker stark kritik, för att uttaladet kom från just Carl Bildt som haft egna intressen i Lundin Petroluem. Den 6 september åtalades Schibbye och Persson.

Den tionde oktober besöker Etiopiens premiärminister, Meles Zenawi, Oslo. Han kallade svenskarna för "budbärare till terrorister" och fastslog att ingen journalist kan undgå åtal om lagarna inte efterhålls. Den 18 oktober inleddes rättegången.  

Den 27 december föll domen - elva års fängelse.

Johan Persson och Martin Schibbye valde att inte överklaga domen utan att i stället be om nåd och förlåtelse. Benådningsprocesser har tidigare tagit drygt två år i Etiopien.

Den 7 februari ändrades tonen. "Om de, journalisterna, medger att de är brottslingar, ber om ursäkt för sina misstag och lovar att inte upprepa misstagen, så kan vi överväga det", sa Zenawi då.

Enligt etiopisk tradition brukar dömda fångar friges i samband med helgdagar. Nästa tillfälle är den etiopiska påsken som infaller den 27 april. "Det är en trolig tidpunkt för ett frigivande", säger Etiopienexperten Kjetil Tronvoll.

Premiärminister Meles Zenawi har kritiserats för att ha använt Etiopiens terrorlag till att förfölja politiska motståndare. På onsdagen bemötte han kritiken – och passade även på att öppna upp för att benåda dömda politiker och journalister. Något som kan få betydelse för Martin Schibbye och Johan Persson som sitter fängslade i landet.

– Alla rättegångar är öppna, alla misstänkta har fått tillgång till advokater och vissa har till och med friats när inga bevis har funnits för att styrka deras skuld. Och vi överväger också benådning, om förövarna erkänner sin skuld och sina misstag, sade Zenawi, enligt SvD.

Men även om Zenawi öppnade för benådning konstaterade han att Etiopien agerat helt rätt i fallet med de svenska journalisterna.

- De här två journalisterna bröt mot Etiopiens lagar. Ingen journalist kan undgå åtal om reglerna bryts, sade premiärministern, enligt SvD.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!