Stroke, högt blodtryck och olika former av cancer kommer bland annat att drabba britterna.
1 av 2
Stroke, högt blodtryck och olika former av cancer kommer bland annat att drabba britterna. - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Tidigare har regeringen föreslagit två nyktra dagar i veckan för att motverka det utbredda drickandet i landet.
2 av 2
Tidigare har regeringen föreslagit två nyktra dagar i veckan för att motverka det utbredda drickandet i landet. - Foto: Kirsty Wigglesworth/SCANPIX

Alkohol dödar 210 000 britter de närmaste 20 åren

Hundratusentals britter förväntas dö i förtid på grund av alkoholmissbruk. Hur situationen ser ut i Sverige är oklart.


Max fem pubbesök i veckan

Alkoholkulturen i Storbritannien har av myndigheter länge ansetts vara ett problem. Tidigare i år har politiker försökt få bukt med drickandet genom diverse olika förslag.

Det kanske mest kontroversiella hittills var när man gick ut med rekommendationen "två nyktra dagar i veckan" för att motverka det utbredda drickandet.

Storbritanniens misslyckande med att införa nya alkohollagar kan leda till att 210 000 britter dör i alkoholrelaterade skador de närmaste 20 åren, det skriver brittiska läkare i läkartidskriften The Lancet som nu presenterar omfattande forskning på ämnet.

Läkarna menar att 70 000 av dödsfallen förväntas orsakas av leversjukdomar och resten av olyckor, våld och andra sjukdomar som till exempel hjärtsjukdomar, bröstcancer och stroke.

Nu sätter läkarna press på regeringen att förändra sin alkoholstrategi. Hälsodepartementet har sedan tidigare meddelat att man kommer att publicera sin nya alkoholstrategi senare i år, uppger The Lancet.

– Vi har sett flera exempel från andra länder på att dryckesvanor verkligen kan förändras. Regeringens utmaning är nu att påbörja processen genom ny alkoholstrategi, säger en av läkarna enligt BBC.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!