Det finns flera organisationer runt om i Afrika som arbetar mot könsstympning. Här bilder från en demonstration i Kamerun.
1 av 3
Det finns flera organisationer runt om i Afrika som arbetar mot könsstympning. Här bilder från en demonstration i Kamerun. - Foto: ALL OVER PRESS
Kommissionären Andris Piebalgs är glad att EU:s hjälp kan göra skillnad.
2 av 3
Kommissionären Andris Piebalgs är glad att EU:s hjälp kan göra skillnad. - Foto: Ahn Young-joon / AP / SCANPIX
En masajflicka under en protest mot könsstympning 2007. Nu visar en rapport från EU att ett projekt tillsammans med Unicef räddat tusentals flickor i flera länder.
3 av 3
En masajflicka under en protest mot könsstympning 2007. Nu visar en rapport från EU att ett projekt tillsammans med Unicef räddat tusentals flickor i flera länder. - Foto: SAYYID AZIM / AP / SCANPIX

Så räddade EU tusentals flickor från könsstympning

Ett projekt mellan EU och Unicef som försökt påverka sociala normer i flera länder har gjort succé.


140 miljoner flickor utsatta

Uträkningar som Unicef presenterat talar om 140 miljoner flickor världen över som genomgått någon form utav könsstympning. Många av dem lever med smärtsamma komplikationer till följd av operationerna.

Traditionen är vanlig i flera afrikanska länder men även på vissa håll i Mellanöstern och Asien. Flickorna är normalt sett mellan fem och elva år när stympningen utförs men statistiken visar att åldern håller på att sjunka.

BRYSSEL. Lagom till Internationella kvinnodagen presenterar EU och Unicef resultatet av ett projekt som försökt minska förekomsten av könsstympning i flera länder.

Enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen har projektet bland annat lett till att 5 300 samhällen i Senegal det senaste årtiondet valt att skriva under ett avtal där de tar avstånd från den tidigare traditionen att omskära flickorna. Landet kan bli det första någonsin att ta totalt avstånd, något man uppskattar kommer att ske 2015.

I Egypten, där 91 procent av flickorna genomgår någon slags omskärelse, har man också gjort många framsteg. Antalet familjer som skrivit på samma avtal har ökat från 3 000 år 2007 till 17 772 år 2011.

– Jag tycker det är fullkomligt oacceptabelt att den här traditionen, som tydligt är ett brott mot mänskliga rättigheter, förekommer på 2000-talet. Därför är jag så glad över att EU:s hjälp kan göra skillnad, säger kommissionären, letten Andris Piebalgs.

EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!