Flugorna som nobbades sökte sig till den spetsade drickan.
1 av 2
Flugorna som nobbades sökte sig till den spetsade drickan. - Foto: G. Ophir/SCANPIX
Flugor är förtjusta i alkhol. Flugor i laboratorier dricker sig mer än gärna berusade.
2 av 2
Flugor är förtjusta i alkhol. Flugor i laboratorier dricker sig mer än gärna berusade. - Foto: Steve Helber/SCANPIX

Nobbade flugor tar till flaskan

Manliga flugor som inte får till det med tjejer söker sig till spriten för att dränka sitt misslyckande.


Precis som människor har flugor ett känsloliv. Manliga flugor som försöker få till det och misslyckas drabbas av förnedring. Då söker de sig till spriten, enligt en ny undersökning. Den ytterst märkliga upptäckten gjordes när man placerade hannar tillsammans med obefruktade honor. När honorna parat sig blev de avvisande och deras sexuella intresse svalnade.

Då placerade forskarna en ny grupp med hannar tillsammans med honorna. Dessa stackare fick nobben direkt av de kvinnliga flugorna som redan befruktats och därför drog sig undan. Efter det placerades alla manliga flugor i ett utrymme med två sugrör. Det ena innehöll en näringslösning. Det andra innehöll samma näringslösning fast spetsad med alkohol. De flugor som inte fick till det sökte sig direkt till alkoholen för att dränka sina sorger.

Flugorna har ett ämne som heter neuropeptid F och när nivåerna av ämnet ökar i hjärnan tappar de sexlusten och törsten, skriver SVT. Människan har ett liknande ämne i sin hjärna. När nivåerna av ämnet sänks blir människan deprimerad och ökar sitt spritintag. Därför kan upptäckten gynna forskning om alkhoholkonsumtion.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.