"Nicknings-sjukdomen" sägs drabba barn i åldrarna 1 till 19 år, där de värst drabbade är mellan 3 och 11 år (barnen på bilderna förekommer inte i artikeln).
1 av 3
"Nicknings-sjukdomen" sägs drabba barn i åldrarna 1 till 19 år, där de värst drabbade är mellan 3 och 11 år (barnen på bilderna förekommer inte i artikeln). - Foto: Karel Prinsloo / SCANPIX
Anfallen kommer helt oväntat och barnen blir mer och mer okontaktbara efter varje anfall (barnen på bilderna förekommer inte i artikeln).
2 av 3
Anfallen kommer helt oväntat och barnen blir mer och mer okontaktbara efter varje anfall (barnen på bilderna förekommer inte i artikeln). - Foto: Glenna Gordon / SCANPIX
Omkring 3 000 barn har insjuknat i den mystiska sjukdomen (barnen på bilderna förekommer inte i artikeln).
3 av 3
Omkring 3 000 barn har insjuknat i den mystiska sjukdomen (barnen på bilderna förekommer inte i artikeln). - Foto: Martin Cleaver / SCANPIX

Tusentals barn drabbade av zombiesyndrom

Över 3 000 barn i Uganda har insjuknat i en mystisk sjukdom som gör dem till vandrande vålnader.


Myndigheterna vaknade till 2009

Liknande sjukdomsfall har tidigare påträffats i Liberia, Sudan och Tanzania. I Uganda fick myndigheterna vetskap om sjukdomen först 2009.

För tillfället ser varken läkare eller forskare någon lösning, och orskaren till insjuknandet är fortfarande okänd.

UGANDA/PADER. Små barn som startar bränder, vandrar ut i buskage, gömmer sig och uppträder helt frånvarande blir allt vanligare i norra Uganda. Orsaken kallas "nodding disease" - en mystisk sjukdom som leder till zombieliknande symptom bland tusentals barn.

Omkring 3 000 barn, de flesta i åldrarna 3 till 11 år, ska ha blivit drabbade.

Symptomen gör att barnen vandrar omkring helt frånvarande och okontaktbara. Förkrossade föräldrar berättar för CNN hur barnen plötsligt får något som liknar ett epilepsianfall för att därefter bli helt frånvarande. Anfallen är oberäkneliga och varje gång de inträffar blir barnen mer och mer olika sina forna jag.

Ofta vandrar barnen iväg, in i något närliggande buskage med helt förvirrade uttryck. Vid flera tillfällen har insjuknade barn startat bränder - vilket lett till att flera hus i området brunnit ner. Det enda föräldrarna kan göra är att binda fast dem, i hopp om att inget ska inträffa.

Orsak okänd

Läkarna står handfallna.

– Det var desperat, säger doktor Joaquin Saweka, representant för WHO i Uganda, till CNN och fortsätter:

– Tänk dig att du står omringad av 26 barn och att 12 av dem visar tecken på det här. Enda inställningen är att snabbt hitta en lösning på problemet.

Myndigheterna i Uganda har mobiliserat personer från WHO och CDC tillsammans lokala sjukvårdsteam. Men än så länge tycks det inte finnas någon lösning på problemen - orsaken är okänd och det finns inga botemedel.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.