1 av 3
- Foto: Pablo Martinez Monsivais/Scanpix
2 av 3
3 av 3
- Foto: Steven Senne/Scanpix

Obamas sjukreform i Högsta domstolen

På måndagen prövas Obamas omstridda sjukvårdsförsäkring i Högsta Domstolen. Rättegången blir historisk, där kritikerna hävdar att reformen är ett brott på grundlagen.


Obamas sjukvårdsreform

Reformen antogs av kongressen 2010, men träder inte i laga kraft förrän 2014. Detta har av många räknats som Obamas främsta politiska framgång, men riskerar att rivas upp då 26 delstater motsätter sig lagen

Barack Obamas sjukförsäkringsform infördes 2010, och har som mål att alla amerikaner ska ingå i försäkringsssystemet. De som inte har råd ska kunna ges bidrag samtidigt som mer välbärgade personer ska tvingas att skaffa en försäkring.

Från republikanerna hävdas dock att reformen är ett brott mot den amerikanska konstitutionen, där en sjukvårdsförsäkring inte kan vara tvingande. Det främsta argumentet är att regeringen inte ska lägga sig i den enskildes liv, och tvinga henne att betala för något hon inte står för.

Busslaster med demonstranter är nu på väg till huvudstaden för att visa sitt stöd respektive missnöje mot lagen.

I USA uppgår de totala utgifterna för sjukvårdsförsäkringar till 2,6 triljoner dollar, vilket motsvarar cirka 18 procent av BNP.

/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!