... Gergious Tsolakoglous regering som var verksam under Tysklands ockupation av Grekland under andra världskriget.
1 av 4
... Gergious Tsolakoglous regering som var verksam under Tysklands ockupation av Grekland under andra världskriget. - Foto: SCANPIX
På onsdagsmorgonen avlutade en 77-årig man sitt liv i protest mot det politiska styret i Grekland.
2 av 4
På onsdagsmorgonen avlutade en 77-årig man sitt liv i protest mot det politiska styret i Grekland. - Foto: Petros Giannakouris / AP / SCANPIX
Mannen jämförde det nuvarande grekiska styret med...
3 av 4
Mannen jämförde det nuvarande grekiska styret med...
Nu hyllas mannen för sitt mod och budskap.
4 av 4
Nu hyllas mannen för sitt mod och budskap. - Foto: Thanassis Stavrakis / AP / SCANPIX

Tog sitt liv - i protest mot Greklands krisåtgärder

"Det är är inte bara en person som har tagit självmord. Den här händelsen borde få oss att förstå att vi alla har varit deltagande i att avfyra skottet."


Situationen i Grekland

Greklands ekonomi står på ruinens brant och har av euroländerna tvingats gå med på att:

- Sänkning av minimilönerna med 22-procent i privat sektor.

- Frysning av alla löner tills arbetslösheten sjunker under tio procent.
 

- Uppsägning av 150 000 offentliganställda under tre år. 15 000 redan 2012.

- En minskning av statsbudgeten med tre miljarder euro.

ATEN. Strax innan 09 på onsdagsmorgonen hördes ett skott på det centrala torget Syntagma i den grekiska huvudstaden Aten. Skottet avfyrades i protest mot de krisåtgärder och våldsamma besparingar Grekland genomfört och avslutade en 77-årig mans liv. Det var dock inget mord det handlade om - den 77-årige mannen tog sitt eget liv.

När polis och ambulans anlände till platsen hittades följande självmordsbrev vid mannens sida:

"Den här Tsolakoglou-regeringen har utplånat min överlevnad, som byggde på en mycket värdig pension som jag ensam betalade för under 35 år utan hjälp från staten. Och eftersom min ålder inte tillåter mig ett dynamiskt sätt att reagera (men om en grekisk karl skulle ta upp en Kalashnikov skulle jag ställa mig bakom honom) ser jag ingen annan lösning än denna för att få ett värdigt slut på mitt liv. Jag tycker inte att jag rota i soptunnorna är en försörjning. Jag tror att unga personer utan framtid en dag kommer att ta till vapen och hänga förrädarna i detta land vid Syntagmatorhet, precis som italienarna gjorde med Mussolini 1945 ", stod det i brevet, enligt Athens News.

Hyllas av folket

77-åringen jämför Greklands nuvarande styre med Georgious Tsolakoglous regering från Tysklands ockupation av landet under andra världskriget.

- Han hörde att ingen hjälp skulle ges honom, att det inte gick att ta sig fram, samtidigt som de politiska partierna hade mer än tillräckligt av pengar. Pengar som de inte förtjänade, säger Yiorgos Karatzaferis, partiledare för den Folkliga Ortodoxa Samlingen, i en kommentar till självmordet.

Efter onsdagens incident har vissa politker hävdat att det inte bara var den avlidna 77-åringen som skadades av skottet. Det politiska etablissemanget fick skadades också ordentligt.

- Det här är inte bara en person som har tagit självmord. Den här händelsen borde få oss att förstå att vi alla har varit deltagande i att avfyra skottet, säger Yiorgos Karatzaferis.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställd döms

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.