Majoriteten av Europaparlamentet är starkt emot Acta.
1 av 3
Majoriteten av Europaparlamentet är starkt emot Acta. - Foto: THIERRY CHARLIER/AP/Scanpix
Över hela Europa har människor protesterat mot Acta.
2 av 3
Över hela Europa har människor protesterat mot Acta. - Foto: ALIK KEPLICZ / AP
Acta fortsätter att ställa till med oreda bland EU-topparna.
3 av 3
Acta fortsätter att ställa till med oreda bland EU-topparna. - Foto: Valentina Petrova / AP

EU-kommissionen slåss för Acta-avtalet

Acta-avtalet fortsätter att skapa bråk inom EU. Under onsdagen kritiserade kommissionen processen, trots att de inte har rätt att försöka påverka utgången.


Acta hårt kritiserat

Syftet med ACTA är att stärka skyddet för existerande immateriella rättigheter. I korthet går avtalet ut på att samordna kampen mot varumärkesförfalskningar i första hand.

Kritik har dock riktats mot avtalet som av många anses inskränka på den fria kommunikationen och yttrandefriheten. Dessutom har avtalsprocessen beskrivits som djupt odemokratisk.

Handelskommissionären Karel De Gucht sa i ett uttalande under onsdagen att EU-parlamentet borde respektera EU-domstolens utredning av Acta-avtalet, innan man går vidare i frågan.

– Parlamentet borde respektera domstolen och vänta på dess yttrande innan man fastställer sin åsikt om Acta.

Som Nyheter24 tidigare skrivit om är majoriteten av parlamentet starkt emot Acta och många vill begrava avtalet för gott innan sommaren. De Guchts uttalande har uppfattats som en provokation och upprört många. Kritikerna menar att kommissionen försöker påverka utgången, trots att de rent juridiskt nu inte får lägga sig i processen på något plan.

Christofer Fjellner, moderat Europaparlamentariker, menar dock att uttalandet inte gör någon skada och tonar ner konflikten.

– Det är inte konstigt att en representant från kommissionen uttalar sig. Han vill bara låta domstolen komma med utlåtandet innan parlamentet försöker rösta ner avtalet vilket är en rimlig ståndpunkt, säger han till Nyheter24.

Fjellner tycker att parlamentets vilja att begrava Acta innan sommaren är märklig.

– Det är konstigt att socialistgruppen och de gröna vill rösta ner avtalet innan sommaren. De hävdar att Acta inskränker på individens friheter, men låter inte ens EU-domstolen undersöka vilka effekter som kan uppstå. Domstolen ska ju säkerställa frågor som berör frihet och rättvisa i unionen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!