Männen planerade ett blodbad på tidningen Jyllands-Postens redaktion.
1 av 4
Männen planerade ett blodbad på tidningen Jyllands-Postens redaktion.
Samtliga åtalade förnekar brott. På bilden förs de till häktet i Köpenhamn.
2 av 4
Samtliga åtalade förnekar brott. På bilden förs de till häktet i Köpenhamn.
Jacob Scharf, chef för den danska säkerhetspolisen PET.
3 av 4
Jacob Scharf, chef för den danska säkerhetspolisen PET. - Foto: Jens Panduro/Scanpix
Sahbi Zalouti under häktningen vid Attunda Tingsrätt 2010.
4 av 4
Sahbi Zalouti under häktningen vid Attunda Tingsrätt 2010. - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Terrormisstänkta svenskarna svär sig oskyldiga

UPPDATERAD. Under fredagsmorgonen inleddes rättegången för terrorplanerna mot danska tidningen Jyllands-Posten. Samtliga åtalade förnekar brott.


Stora mängder bevis mot de åtalade

Polisen beslagtog vid gripandet flera vapen och plastband som skulle användas att binda offren med. Dessutom finns det nästan 2000 ljudfiler med avlyssningar av männens planer.

KÖPENHAMN. Som Nyheter24 tidigare skrivit om inleddes på fredagsmorgonen rättegången mot de fyra män som misstänks ha planerat en terrorattack mot danska Jyllands-Posten.

Säkerhetspådraget var stort när de åtalade anlände till Glostrups tingsrätt. De fyra männen, tre svenska medborgare och en tunisisk, satt och lyssnade uppmärksamt när åklagaren Gyrithe Ulrich läste upp anklagelserna.

Enligt männens advokater nekar samtliga till brott. Åklagaren har i sin redogörelse sagt att männens avsikt var att "döda ett stort antal människor".

Efter lunchtid hölls förhör med Sahbi Zalouti, en av de män som greps i Järfälla utanför Stockholm. Åklagaren spelade upp förhör med svensk polis, där Zalouti medger att de fyra tidigare har talat om terrorplaner. I rättsalen säger han dock att det bara var tomt prat, och att dådet aldrig skulle genomföras. Zalouti säger också att han inte har någon vetskap om var Jyllands-Posten ligger.

Under rättegången visade åklagaren även ett automatvapen och ett magasin, som beslagtogs vid gripandet. Vidare visades bilder på patronhylsor och sedelbuntar med ett värde av 20 000 dollar, som också togs som bevis.

Stort hemlighetsmakeri

Danska säkerhetspolisen PET har tidigare sagt att männen bara var timmar från att genomföra dådet när de greps i december 2010. Hemlighetsmakeriet kring rättegången har varit ovanligt stort, där domare och domstolar hållits hemliga. Detta har kritiserats av försvarssidans advokater, då de åtalade inte haft möjlighet att överklaga beslutet angående de avlyssningar polisen använder som bevis.

Rättegången planeras att hållas fram till juni, och pågå i totalt 16 dagar. Männen har suttit häktade mer än ett år.

/
/
PET
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.