... Gergious Tsolakoglous regering som var verksam under Tysklands ockupation av Grekland under andra världskriget.
1 av 4
... Gergious Tsolakoglous regering som var verksam under Tysklands ockupation av Grekland under andra världskriget. - Foto: SCANPIX
Den nya självmordsvågen beskrivs som en ny kategori; i Grekland - "politiska självmord".
2 av 4
Den nya självmordsvågen beskrivs som en ny kategori; i Grekland - "politiska självmord". - Foto: Petros Giannakouris / AP / SCANPIX
77-årige Christoulas jämförde det nuvarande grekiska styret med...
3 av 4
77-årige Christoulas jämförde det nuvarande grekiska styret med...
Apotekaren har efter sitt självmord blivit en symbol och hyllas av det grekiska folket för sitt mod.
4 av 4
Apotekaren har efter sitt självmord blivit en symbol och hyllas av det grekiska folket för sitt mod. - Foto: Thanassis Stavrakis / AP / SCANPIX

Greklands nya dödsvåg: "Politiska självmord"

Rapporterna om självmord och självmordsförsök ökar i krisens Grekland samtidigt som valdagen, den sjätte maj, närmar sig.


Dimitris Christoulas självmordsbrev

"Den här Tsolakoglou-regeringen har utplånat min överlevnad som byggde på en mycket värdig pension som jag ensam betalade för under 35 år utan hjälp från staten. Och eftersom min ålder inte tillåter mig ett dynamiskt sätt att reagera (men om en grekisk karl skulle ta upp en Kalashnikov skulle jag ställa mig bakom honom) ser jag ingen annan lösning än denna för att få ett värdigt slut på mitt liv. Jag tycker inte att rota i soptunnorna är en försörjning. Jag tror att unga personer utan framtid en dag kommer att ta till vapen och hänga förrädarna i detta land vid Syntagmatorget, precis som italienarna gjorde med Mussolini 1945 ", stod det i brevet, enligt Athens News.

GREKLAND. Grekland har alltid varit ett land med ett relativt lågt självmordssnitt. Ända tills nu.

De senaste månaderna har nämligen en självmordsvåg utlösts i landet. En olycklig trend som kan ha ett samband med den 77-årige apotekaren som sköt sig själv i huvudet på ett torg i centrala Aten i protest mot den grekiska regeringen, tidigare i april månad, rapporterar Reuters.

"Jag ser ingen annan lösning än detta värdiga slut av mitt liv, så att jag inte behöver rota i soporna för näring", skrev apotekaren Dimitris Christoulas i sitt självmordsbrev.

"Politiska självmord"

Huruvida självmordstrenden beror på att media ökat rapporteringen kring självmorden eller om det faktiskt råder ett suicidalt klimat i landet är dock ännu oklart.

Enligt psykoanalytikern Nikos Sideris handlar det snarare om "politiska självmord".

– Det råder en växande känsla av hjälplöshet. Vissa utvecklar en attityd av självhat som i sin tur leder till självdestruktivitet, säger han och fortsätter:

– Det är det som ligger bakom de ökande självmorden. Vi ser en helt ny kategori: politiska självmord.

Under måndagen tog en 38-årig geologiföreläsare livet av sig genom hängning. Samma dag hoppade en 35-årig präst från en balkong. På onsdagen sköt en 23-årig student sig själv i huvudet - och rapporterna om självmorden blir fler och fler, skriver Reuters.

Greklands val hålls den sjätte maj.

 

Pensionärens självmord utlöste kravaller i den grekiska huvudstaden:

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!