Den nya lagen ger transpersoner stora rättigheter att bestämma över sina egna liv och kroppar.
Den nya lagen ger transpersoner stora rättigheter att bestämma över sina egna liv och kroppar. - Foto: Mikhail Metzel / AP

Ny lag ger argentinare rätt att byta kön

Argentina har antagit en ny lag som värnar om transpersoners rättigheter. Rätt till könsbyte ingår nu i landets allmänna hälsovård.


Detaljer

Ungdomar under 18 år som vill genomgå en könskorrigerande operation måste ha sina vårdnadshavares tillåtelse.

Om deras föräldrar vill genomgå en könskorrigerande operation och inte har barnets tillåtelse, kommer en domare att ingripa för att säkra barnets rättigheter.

Eftersom den nya lagen gör det relativt enkelt att juridiskt byta identitet kan det få konsekvensen att folk byter kön fram och tillbaka.

Könskorrigerande operationer och hormonbehandlingar i landets allmänna hälsovård. Rätt att juridiskt byta kön utan att behöva läkares och domares godkännande. Det är verklighet i Argentina efter att en ny lag röstats igenom med siffrorna 55-0, det skriver Huffington Post.

2009 blev Argentina det första landet i Sydamerika att legalisera homoäktenskap. Nu slår landet ännu ett slag för hbt- och transpersoners rättigheter. Den nya lagen gör det möjligt att ändra sitt juridiska kön och födelsenamn utan att behöva genomgå fysiska förändringar innan.

– Det är något helt nytt. I USA måste man uppfylla en hel rad med kriterier för att få byta kön. Det här ger individen en extraordinär möjlighet att bestämma hur de vill leva, säger Katrina Karkazis, antropolog och bioetiker vid Stanford University, till Huffington Post.

"Det här gör det möjligt för oss att komma ut ur mörkret"

När argentinarna vill genomgå könskorrigerande operationer kommer sjukhusen numera att operera dem utan extra kostnad. Könsbytena ingår i den obligatoriska hälsoplanen, vilket betyder att varken allmänna eller privata sjukhus kan ta ut några extra avgifter.

– Den här lagen gör det möjligt för många av oss att se ljuset, att komma ut ur mörkret, säger Osvaldo Lopez, homosexuell tjänsteman i Argentina.

"Det kommer inte att skapa ett stort tryck på landets hälsosystem"

Kritiker till den nya lagen menar att antalet könskorrigerande operationer nu kommer at stiga i höjden och medföra stora kostnader. Det tillbakavisas dock av Katrina Karkazis.

– Det här kommer inte att skapa ett stort tryck på landets hälsosystem. De här operationerna är svåra, smärtsamma och oåterkalleliga. Därför är det inte så många som genomgår dem, säger hon till Huffington Post.

/
HBT
/
Lag
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.