Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty tror dessvärre att statens förtryck glöms bort i samband med att lamporna släcks.
1 av 9
Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty tror dessvärre att statens förtryck glöms bort i samband med att lamporna släcks. - Foto: Scanpix
Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) är kritisk till at låta diktaturer hålla i stora sportevanemang.
2 av 9
Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) är kritisk till at låta diktaturer hålla i stora sportevanemang. - Foto: Tor Johnsson/SvD/SCANPIX
OS i Kina 2008 möttes av stark kritik - och trots lovade förbättringar hände inget.
3 av 9
OS i Kina 2008 möttes av stark kritik - och trots lovade förbättringar hände inget. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Snart börjar EM i Ukraina, men utan EU-kommissonen som valt att bojkotta.
4 av 9
Snart börjar EM i Ukraina, men utan EU-kommissonen som valt att bojkotta. - Foto: Wiktor Nummelin / SCANPIX
Fjolårets vinnare, Ell/Nikki, i Euro Vision Song Contest.
5 av 9
Fjolårets vinnare, Ell/Nikki, i Euro Vision Song Contest. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Nu börjar Eurovision - men förtrycket i Azerbajdzjan kvarstår.
6 av 9
Nu börjar Eurovision - men förtrycket i Azerbajdzjan kvarstår. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Formel 1 i Bahrain väckte starka protester.
7 av 9
Formel 1 i Bahrain väckte starka protester. - Foto: Hasan Jamali / SCANPIX
2014 kommer Vitryssland vara värdland för ishockey-VM.
8 av 9
2014 kommer Vitryssland vara värdland för ishockey-VM. - Foto: SCANPIX
2022 är det dags för VM i Qatar - landet som förbjuder homosexualitet.
9 av 9
2022 är det dags för VM i Qatar - landet som förbjuder homosexualitet. - Foto: Osama Faisal / SCANPIX

Ännu ett land som skiter i mänskliga rättigheter - nu börjar Eurovision i Azerbajdzjan

Är diktaturerna på väg att ta över de internationella evenemangen?


Från Nazityskland till Qatar

Utvecklingen tycks gå mot att fler länder som trots att de bryter mot mänskliga rättigheter får hålla i internationella musik- och sportevenemang. Men det har förekommit tidigare - redan år 1936 hölls sommar-OS i Nazityskland och 1980 var det Sovjetunionens tur. På senare år ser uppdelningen ut som följer: 2008 sommar-OS i Kina, 2012 - Formel 1 i Bahrain, 2012 - Melodifestival i Azerbajdzjan, 2012 - EM i Ukraina, 2014 - Hockey-VM i Vitryssland och år 2022 är det dags för VM i Qatar.

Men, kan det vara positivt att länder som de här ordnar evenemangen - så att dessa frågor kommer upp till ytan?

– Det är positivt om det leder till en positiv förändring. Men det har det hittills inte gjort. I Kina fängslades snarare fler och fördes bort för att tysta protesterna. I Azerbajdjzan har vi inte sett några förändringar. De som har protesterat har man slagit ner med våld. Myndigheterna har inte sagt något.

– När lamporna släcks igen är det ingen som bryr sig, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare Amnesty, till Nyheter24.

Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) är inne på samma spår.

– Det kan innebära fördelar. Loreen (vinnare i svenska melodifestivalen red anmn.) verkar ändå har gjort studiebesök på skolor och sett hur situationen ser ut. När enskilda personer som hon gör något för att uppmärksamma förhållanden, då kan det vara positivt, säger hon och fortsätter:

– Jag skulle önska att fler journalister gör mer än att bara bevaka musiken. Att man får en chans att skriva om vad som händer runt omkring kan bidra till en öppenhet till landet. 

Samvetsfångar, inskränkningar av yttrandefriheten, brott mot mänskliga rättigheter och förbud att vara homosexuell. Det här är länderna som numera håller i de internationella sport- och musiktävlingar Sverige deltar i.

– Diktaturer ser tävlingarna som ett sätt att få fler besökare och mer legitimitet. För dem kan det vara en strategi, säger riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) till Nyheter24.

I helgen hålls Eurovision Song Contest i Azerbajdzjan och redan på tisdagen är det dags för den första kvaltävlingen. I samband med förberedelserna inför tävlingen har flera gått ut och pekat på landets mindre glittriga sidor. Bland annat Reportrar utan gränser och Amnesty.

– Amnesty tar inte ställning för eller emot bojkott utan vår uppgift är att visa den andra sidan. Vi utnyttjar tillfället för att visa en baksida och hoppas på att intresset kan leda till förbättringar. Vi har flera fall vi jobbar på i Azerbajdzjan. Flera sitter som samvetsfångar trots att vi anser att de personerna endast haft fredliga avsikter, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare Amnesty, till Nyheter24.

"Absolut att man ser en ökning"

Azerbajdzjan är långt ifrån det enda landet som ignorerar mänskliga rättigheter men som ändå står som värdland för internationella tävlingar. Går utvecklingen generellt mot att fler internationella evenemang hålls i länder som strider mot mänskliga rättigheter?

– Jag tror inte att mänskliga rättigheter finns med i planeringen, Eurovision är en tävling där fjolårets vinnande bidrag avgör var tävlingen kommer att hållas. Ett undantag är OS där man ansöker om att bli värdland. Där vet vi att det väcktes stark kritik mot att Kina agerade värdland. Kina hävdade att det skulle vara bra för landets socala rättigheter, "övertygade om att det skulle leda till förbättringar". Men så blev inte fallet, säger Löfgren.

Hon får medhåll av Szyber som senast gick ut och och riktade kritik mot att låta Vitryssland anordna ishockey-VM.

– Det är skillnad på Eurovision och VM. I Eurovision har man ändå vunnit en tävling och får därför hålla i det. Det är skillnad mot när man inom sporten kan välja vilket land som helst och så väljer man Vitryssland. Men jag tycker absolut att man ser en ökning. För de här länderna är det en fjäder i hatten, då gäller det att det inte sker på deras villkor.

Går utvecklingen mer mot att pengar än värderingar styr?

– Det är skillnad med idrottsevenemang, där är det en styrelse som sitter och bestämmer. Det är en tävling i sig för ländrna vem som får hålla i det. Man satsar oerhört mycket pengar på att ta hem det, säger Löfgren.

"Sport och politik"

Efter Eurovision är det dags för fotbolls-EM i Ukraina. Där har EU-kommissionen gått ut med att man bojkottar EM efter Ukrainas behandling av förre premiärministern Julia Tymosjenko. Och statsminister Fredrik Reinfeldt och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) har hakat på.

Med EM i Ukraina som exempel, där har flera politiker gått ut och sagt att man inte kommer att åka ner, finns det mer man kan göra från politiskt håll?

– I Ukraina är det en tydlig politisk markering. I andra fall, om man åker ner och är på plats ska man kräva att sätta dagordningen, att andra saker runt omkring ska komma in. Och passa på att besöka skolor och se landet, säger Szyber.

Elisabeth Löfgren håller inte med.

– Det räcker inte med att bara inte åka. Det kanske blir lite pinsamt för arrangören, men det är inte mer än så. Det handlar om att man måste säga varför man inte åker. Man måste agera och vara tydlig, att bara utebli hjälper inte, säger hon och fortsätter:

– Det finns fortfarande de som hävdar att idrott och politik inte hör ihop, och att musik och politik inte hör ihop. Men mänskliga rättigheter drabbar ju alla. Allt är sammanlänkat, man kan inte säga att musik och politik inte hör ihop.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.