Svensken fortsatt fängslad i Centralafrika för 13 mord

En eventuell utlämning till Sverige ser inte ut att bli aktuell inom en snar framtid.


Det här är Joseph Kony

Den 6 oktober 2005 tillkännagav Internationella brottmålsdomstolen att en häktningsorder hade utfärdats för Joseph Kony - ledare för gerillagruppen LRA.

Han misstänks bland annat för krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

Detta eftersom att han kidnappat flera tusentals barn och gjort dem till soldater och sexslavar.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch kan LRA vara ansvariga för morden på de tretton guldgrävare som hittats i utkanten av Erik Mararvs safari.

CENTRALAFRIKANSKA REP. Svenske Erik Mararv har varit fängslad i närmare två månader efter att myndigheter hittat tretton nedgrävda kroppar i utkanten av 27-åringens safaripark i Centralafrikanska republiken.

Human Rights Watch har tidigare pekat ut Joseph Konys gerillaarmé LRA som ansvarig för morden. Trots det hålls svensken kvar samtidigt som UD kämpar för en utlämning.

– Eftersom att vi inte har någon representant i Centralafrikanska repububliken har ambassaden i Kinshasa varit där vid upprepade tillfällen, berättar Utrikesdepartementets presstalesman Kent Öberg, för Nyheter24, och fortsätter:

– Han som sitter i fängelset mår bra under omständigheterna, trots att han lever under hemska förhållanden.

"Handlar om pengar"

Tillsammans med en brittisk kollega och tio anställda centralafrikaner frihetsberövades Erik utan någon formell brottsanklagelse.

Till slut blev häktningen officiell - men det saknades några offentliggjorda bevis för att det skulle finnas en koppling mellan de gripna och morden.

– Jag är så desperat att komma ut härifrån, men jag har inget slut på detta i sikte. Det finns ingen rättvisa här; det finns inget juridiskt system. Det handlar bara om hur mycket man är villig att betala, säger den brittiska kollegan David Simpson, till The Telegraph.

"Kan inte göra någonting"

Utrikesdepartementets representant besökte Erik i fängelset senast i slutet på maj.

Hittills verkar det däremot som att en eventuell utlämning till Sverige inte kommer bli aktuell inom en snar framtid.

– Att det tar så här långt tid beror på att vi inte kan göra mycket mer än vad vi har gjort hittills. I slutändan är det upp till myndigheterna men vi gör allt vi kan, säger UD:s Kent Öberg till Nyheter24.

Både britten och svensken har nekat till morden.

/
/
/
/
/
/
/
UD
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!