Varje gång vi träffar en ny människa görs en bedömning av personen. Ny forskning visar att mycket av kategoriseringen beror på ansikten och ansiktsuttryck.
1 av 2
Varje gång vi träffar en ny människa görs en bedömning av personen. Ny forskning visar att mycket av kategoriseringen beror på ansikten och ansiktsuttryck. - Foto: Mattias Pettersson /AP/ SCANPIX
Tidigare har man trott att kategoriseringen främst sker efter hudfärg, kön och ålder.
2 av 2
Tidigare har man trott att kategoriseringen främst sker efter hudfärg, kön och ålder. - Foto: Mattias Pettersson / AP / SCANPIX

Ny studie: Ansikten hjälper oss att krossa fördomar

"Vi är inte objektiva, vi tar ställning utifrån våra egna mål och tidigare erfarenheter i varje möte", berättar forskaren bakom den nya studien.


Forskningen

Doktor Quinn och hennes forskarkollegor har tittat närmare på våra sociala kategorier. Till exempel attraktionskraft och fysiska egenskaper, sociala kategorier som kön, ras och ålder, våra personlighetsdrag samt känslomässiga uttryck (arg, ledsen, glad, förvirrad eller någon annan känsla).

Trots att vi blixtsnabbt samlar in information utifrån de sociala kategorierna kan något annat i situationen minska betydelsen för vår stereotypa kategorisering.

En person som går i lågstadiet kan exempelvis övverraska ordentligt om denne läser böcker som många vuxna anser vara svårlästa.

Till skillnad från tidigare resultat visar en ny rapport från forskaren Kimberly Quinn att mycket av hur människorna kategoriserar in varandra i fack beror på hur vi läser av ansikten, skriver Quinn.

Fördomar är givetvis också med i vår kategorisering - men den stereotypa bedömningen kan få minskad betydelse om vi känner igen ett ansikte, verkar ha något gemensamt med personen eller om ansiktsutrycket visar någon annan tilldragande information.

– Hur vi uppfattar ansikten är inte bara en reflektion över vad som finns i ansiktet. Vi är inte objektiva, vi tar ställning utifrån våra egna mål och tidigare erfarenheter i varje möte, säger forskaren och fortsätter:

– Och det går blixtsnabbt - bara på några tiondels sekunder, när vi läser av ett ansikte.

Går snabbt att bedöma

Äldre forskning har visat att vi främst delar in människor efter hudfärg, kön och ålder.

Enligt Kimberly Quinn handlar det snarare om att i början ta in mer "grov" information, för att sedan väva in mer detaljerade bedömningar av en person.

Det tar dock inte lång tid innan man kan bestämma sig för att behandla personer unikt eller efter en stereotyp.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!