- Foto: Yves Logghe / Scanpix

Viktigt utskott röstade nej till Acta

Det ansvariga utskottet i Europaparlamentet röstade på torsdagen nej till Acta-avtalet.


Acta-avtalet

Acta-avtalet är ett internationellt handelsavtal för att bekämpa varumärkesförfalskning och piratkopiering. Genom avtalet ska det bli lättare att motverka spridning av till exempel piratkopierade Louis Vuitton-väskor och olagligt kopierade låtar. Avtalet är till för att skydda immateriella rättigheter men ändrar inte vad som ingår i immaterialrätten.

 

- Sveriges Riksdag, EU-upplysningen

Det blev ett nej till Acta när det internationella handelsutskottet röstade på torsdagen.

Med 19 röster mot 12 betyder detta nu att handelsutskottet rekommenderar EU-parlamentet att rösta nej till Acta i huvudvoteringen som sker den 2-5 juli.

- Det var ett välkommet beslut. Detta är en indikation inför omröstningen i hela Europaparlamentet i juli, säger europaparlamentarikern Åsa Westlund (S) i ett pressmeddelande.

Redan på onsdagen sa Nyheter24:s bloggare Henrik Alexandersson, som arbetar i EU-parlamentet, att utskottet lutade åt ett nej. En bedömning som alltså visade sig stämma.

/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.