"Hjärnan tycker om att vara i en naturlig miljö och den reagerar på att vara där genom att sänka vår stress", säger professorn bakom studien.
1 av 3
"Hjärnan tycker om att vara i en naturlig miljö och den reagerar på att vara där genom att sänka vår stress", säger professorn bakom studien. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Den nya undersökningen visar att hjärnans stressnivå kan sänkas med upp till 50 procent vid fysisk aktivitet i naturen.
2 av 3
Den nya undersökningen visar att hjärnans stressnivå kan sänkas med upp till 50 procent vid fysisk aktivitet i naturen. - Foto: Joerg Sarbach / AP / SCANPIX
Till skillnad från på gymmet där forskarna menar att det finns en högre stressnivå.
3 av 3
Till skillnad från på gymmet där forskarna menar att det finns en högre stressnivå. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Springa i skogen bättre än gymträning

Den nya rapporten visar att hjärnans stressnivå kan sänkas med upp till 50 procent vid träning i naturen.


Studien

Professor Richard Mitchell utvecklade undersökningen på skottska Glasgow University och närmare 2 000 fysiskt aktiva personer deltog i studien.

Mitchell och hans medarbetare tittade närmare på träning i både naturmiljö och mer urbana miljöer som till exempel gym. Deltagarna utförde den fysiska aktiviteten i form av bland annat promenader, löpning och cyckelövningar.

Resultaten var tydliga - 50 procent fler av personerna som utövar den fysiska aktiviteten där det finns natur har en bättre mental hälsa än de som tränar i till exempel gym.

Forskarna tror att detta beror på att hjärnans stress sänks när människan är i närheten av naturen, skriver The Telegraph.

GLASGOW. En ny studie visar att fysisk aktivitet i naturen är den bästa träningen för den mentala hälsan. Personer som tränar i skogsmiljö förbättrar sin mentala hälsa upp till 50 procent mer än de som tränar i till exempel gym, skriver The Telegraph.

Professor Richard Mitchell, mannen bakom studien, är inte förvånad över resultatet.

– Det låter rimligt med vad vi trodde oss veta. Med andra ord att hjärnan tycker om att vara i en naturlig miljö och att den reagerar på att vara där genom att sänka vår stress, säger han och fortsätter:

– Att vara i områden som har mycket träd och gräs lugnar ner oss, och skogen har uppenbarligen detta.

Forskaren påpekar också att resultaten inte gäller allvarligare psykiska sjukdomar - men mild depression, att inte kunna sova och hög stress kan lindras av träning i naturen.

2 000 personer har deltagit i studien, skriver The Telegraph.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.