Anders Behring Breivik följer minnesdagen från sin cell i fängelset.
1 av 2
Anders Behring Breivik följer minnesdagen från sin cell i fängelset.
2 av 2

Breivik tillåts följa minnesdagen på teve

Terroristen Anders Behring Breivik följer minnesdagen. Massmördaren har fått tillåtelse att se hela minnesdagen från sin fängelsecell.


OSLO. I morgon, söndagen den 22 juli, är det exakt ett år sedan Anders Behring Breivik steg iland på Utöya och förstörde hundratals människors liv för alltid. För att hedra offren från Utøya och bombdådet i Oslo sänder norska tevekanaler över tolv timmar från minnesdagen.

Minnesdagen är ett sätt för människor världen över att minnas de 77 offren och visa att ondskan aldrig kan segra. Men för terroristen Anders Behring Breivik, som hävdat att attentaten var nödvändiga, har minnesdagen en helt annan betydelse. Han uppges vara besatt av att följa samhällsutvecklingen efter terrorattentaten.

– För honom har ettårsmarkeringen ett annat värde, något som kanske är svårt för oss att förstå. Jag tror inte att jag ska säga så mycket om det, säger hans försvarsadvokat Vibeke Hein Bara, till VG.

Nu har Breivik fått tillåtelse att se minnesdagen från sin cell i högsäkerhetsfängelset Ila. 

– Han har berättat att han kommer att följa nyhetssändningarna på söndag. Han är intresserad av att se hur markeringarna förelöper och om det ligger ett politiskt budskap i det, både i Norge och i andra länder, säger Hein Bara, till VG.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!