Hjälten Jon Blunk tillsammans med flickvännen Jansen Young.
Hjälten Jon Blunk tillsammans med flickvännen Jansen Young. - Foto: NBC News

Auroras hjältar i Batman-massakern

I efterdyningarna av förra veckans massaker i Aurora, Colorado, står det nu klart att tre män dog när de skyddade sina flickvänner.


Detta har hänt

Det var vid premiären till den nya Batman-filmen "The Dark Knight Rises" som James Holmes, 24 gick in i biografsalongen i  Aurora, Colorado, utklädd som "Jokern" med full skyddsutrustning, maskingevär och tårgas. Efter massakern stod det klart att 12 personer dog och 58 skadades, varav många allvarligt. 


Holmes är häktad, utan chans till att bli frilsläppt mot borgen, tills att förhandlingarna fortsätter på måndag. Det ser ut att bli en mycket lång utredning eftersom Holmes hade planerat dådet noga, och det inte i nuläget står klart hur många punkter han kommer att åtalas för. 

Sedan massakern i Aurora förra fredagen som släckte livet på tolv personer står det nu klart att tre av offren var modiga hjältar som offrade sina liv för att rädda sina flickvänner. 


En av dem var marinsoldaten Jon Blunk som tog med sig flickvännen Jansen Young till premiären av den nya Batman-filmen. I en intervju med Today berättar Young att "Jon tog en kula som var ämnad för mig", och att pojkvännen hade slängt ner henne på golvet och sagt åt henne att ligga kvar där.

Allt eftersom James Holmes gick fram och tillbaka mellan stolsraderna och sköt på biobesökarna, så puttade Jon Blunk sin flickvän allt längre in under stolarna, bort från galningens kulregn. När skjutningarna slutade kröp Young ut från sitt gömställe och försökte dra med sig pojkvännen ut från biosalongen – men han var livlös. 

– Jag förstod inte att han var död förrän jag skakade om honom och märkte att han inte rörde på sig. Jag sa till honom: Jon, vi måsta sticka härifrån, kom nu, sa Young till Denver Post.

Samtidigt som president Barack Obama sa i ett uttalande " det är hjältarna, de som gjorde något, som vi kommer att komma ihåg, långt efter att vi har glömt James Holmes", så sa Jon Blunks exfru Chantel Blunk, som han hade två barn, 2 och 4 år tillsammans med, i en intervju att "Jon sa alltid att han ville dö som en hjälte om han var tvungen att dö". 

Se klippet där Jansen Young berättar för NBC News om vad som hände i biosalongen.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!