Saudiska kvinnor ska få en helt egen stad där de kan driva företag och arbeta.
1 av 3
Saudiska kvinnor ska få en helt egen stad där de kan driva företag och arbeta. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Saudiarabien är det enda landet i världen där kvinnor inte tillåts köra bil.
2 av 3
Saudiarabien är det enda landet i världen där kvinnor inte tillåts köra bil. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
800-meterslöparen Sarah Attar var en av de saudiska kvinnor som var med i London-OS.
3 av 3
800-meterslöparen Sarah Attar var en av de saudiska kvinnor som var med i London-OS. - Foto: Anja Niedringhaus / AP / SCANPIX

Kvinnor får en egen stad i Saudiarabien

Nu ska kvinnorna få chansen att bygga sin egen framgång. I Saudiarabien planeras en stad med bara kvinnor.


Var med i OS för första gången

Saudiska kvinnor åtnjuter inte alls samma fri- och rättigheter som kvinnor i många andra länder. Till exempel är Saudiarabien det enda landet i världen där det är förbjudet för kvinnor att köra bil. London-OS var första gången som saudiska kvinnor tilläts delta i olympiska spel.

RIYADH. Normalt sett har kvinnorna i Saudiarabien inte alls lika mycket rättigheter som männen. Nu ska de ges chansen till en karriär. Detta genom att en helt egen industristad bara för kvinnor ska byggas.

Enligt rådande sharialagar i landet ska kvinnorna inte glömma bort ansvaret i hemmet - något som leder till att bara cirka 15 procent av dem uppges arbeta. I den nya staden, utanför Hofuf, ska industrierna styras av kvinnor och alla anställda också vara kvinnor. Men det handlar inte om några traditionellt manliga industrier.

– Jag är säker på att kvinnor kan visa sin effektivitet i många avseenden och tydliggöra det i detta i de branscher som bäst passar deras intressen, natur och förmåga, säger Saleh Al-Rasheed, företrädare på den ansvariga myndigheten till tidningen al-Eqtisadiah, enligt Daily Mail.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!