Usama bin Laden dödades den 2 maj 2011.
1 av 2
Usama bin Laden dödades den 2 maj 2011. - Foto: AP / SCANPIX
Mark Bissonnette var först in i rummet där Al Qaida-ledaren låg död.
2 av 2
Mark Bissonnette var först in i rummet där Al Qaida-ledaren låg död. - Foto: U.S. AIR FORCE PHOTOS BY TECH. SGT. BRIAN SNYDER

Så dödades Usama bin Laden

Al Qaida-ledaren sköts i huvudet av en prickskytt - sedan stormade Navy Seal Team 6 hans rum. Nu berättar Mark Bissonnette om hur dödandet gick till.


Pentagon vill stoppa den

"No Easy Day" har gjort Mark Bissonnette till en jagad man. Samtidigt som flera terrorister vill se honom dödad vill Pentagon stoppa utgivningen av hans bok. Soldaten kan genom sin berättelse ha brutit ett avtal han skrev på i april när han lämnade militären.

Med anledning av hotbilden valde CBS-programmet 60 Minutes att anonymisera ex-soldaten.

WASHINGTON. "Mark Owen", 36, eller Mark Bissonnette som han egentligen heter, ska berätta allt om hur Usama bin Laden dödades. Från den ännu osläppta men redan omskrivna och omstridda boken "No Easy Day" kommer nu nya avslöjanden.

Enligt Daily Mail sköts Al Qaida-ledaren i huvudet av en prickskytt när han tittade ut genom en dörr på tredje våningen. Därför var han redan död när Bissonnette och de andra i Navy Seal Team 6 stormade rummet i Abbottabad. Men han själv och en kollega sköt honom med flera rundor ammunition, enligt boken.

Flicka fick bekräfta att det var bin Laden

Efter att ha säkrat ett gästhus på gården och sedan tagit sig förbi den första och andra våningen i lägenhetskomplexet nådde soldaterna upp till den tredje våningen, den där de visste att bin Laden själv bodde. Skottet när han tittade ut i korridoren tog i sidan av huvudet och gick ut på andra sidan, uppger Bissonnette i boken. När bin Laden var död försökte Navy Seal-teamet få bekräftat av fruarna att det verkligen var han.

Det slutade med att en liten flicka utanför på en balkong inte kunde ljuga och sa som det var, att det var Usama bin Laden som låg död i rummet bredvid. Kort därefter erkände även hans fru att det var han. Då ringde soldaterna till Vita huset.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!